Γενικά...

Πώς θα ανακουφιστείτε από το στρες

winstress

Να κοιμάστε αρκετά!

 

Η στέρηση ύπνου προκαλεί στρες. Το σώμα σας χρειάζεται γύρω στις 7-8 ώρες ύπνου κάθε νύκτα. Μην του τον στερείτε διότι θα έχετε σημαντικό κόστος. Εάν μπορείτε να κοιμάστε για λίγο το απόγευμα, αυτό βοηθά πολύ, στην ανακούφισή σας, από το στρες.

 

Να γελάτε, όσο πιο πολύ μπορείτε, κάθε μέρα!

 

Το γέλιο λειτουργεί ως φάρμακο που εξουδετερώνει την κακή διάθεση και το στρες. Να διαβάζετε ανέκδοτα, να βλέπετε κωμωδίες και κάνετε παρέα με άτομα που έχουν χιούμορ. Ακόμη και να προσποιήστε, ότι γελάτε σας κάνει καλό.

 

Χρησιμοποιείστε τεχνικές χαλάρωσης!

 

Πώς μπορείτε να χαλαρώνετε; Τα σπορ, η μουσική, οι βαθιές αναπνοές, το γιόγκα, το tai chi, το μασάζ, η προσευχή, το χαμομήλι, οι ρίζες kava kava, το passion flower βοηθούν στη χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες.

 

Η μουσική ανακουφίζει από το στρες!

 

Διαλέξτε τη μουσική που σας αρέσει. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο, να τον παρασύρουν οι αγαπημένοι σας ρυθμοί της μουσικής, σε ταξίδια νοητικά, σε κόσμους που σας ευχαριστούν. Η μουσική μειώνει στο αίμα τις ορμόνες του στρες, χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει το πνεύμα σας από πολλές σκοτούρες.

 

Αποφεύγετε την κριτική!

 

Είναι ευεργετικό για μας να αποφεύγουμε, στο μέτρο του δυνατού, να κάνουμε κριτική για τους άλλους. Η συνήθεια αυτή καταναλώνει δική μας ενέργεια και μας προκαλεί στρες. Κανένας δεν είναι τέλειος και πρέπει να αποδεχόμαστε με κατανόηση τις δικές μας ατέλειες όπως και τις ατέλειες των άλλων.

 

Αναπτύξτε και καλλιεργείτε κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις!

 

Οι σχέσεις με φίλους έχουν καταλυτικά αποτελέσματα εναντίον του στρες. Ακόμη και τηλεφωνικές συνομιλίες μπορούν να βοηθήσουν. Οι οικογενειακές αλληλεπιδράσεις προστατεύουν από το στρες.

 

Προσέξτε τη διατροφή σας!

 

Ο καφές αυξάνει το στρες. Το αλκοόλ και το κάπνισμα επιδεινώνουν στρες. Να τρώτε υγιεινά, χωρίς πολλά λίπη με πολλά φρούτα και λαχανικά. Αυτά περιέχουν θρεπτικές ουσίες και άλλα συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να αντεπεξέρχεται καλύτερα στις περιόδους δοκιμασίας.

 

Σπορ και άσκηση για λιγότερο στρες ή κατάθλιψη!

 

Η τακτική σωματική εξάσκηση βοηθά στην καταπολέμηση και μείωση του στρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνετε υποχρεωτικά σε ένα γυμναστήριο ή να έχετε ένα άλλο πρόγραμμα γυμναστικής. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε σωματική απασχόληση που σας ευχαριστεί, φτάνει να κινήστε και να χρησιμοποιείτε το σώμα σας.

 

Μην αμελείτε την ψυχαγωγία σας!

 

Να βάζετε ευχάριστες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας. Να κάνετε όπως πρέπει τις διακοπές σας μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγία, από τις διακοπές έως τα ομαδικά παιχνίδια, τα σπορ, τις συναντήσεις με φίλους, την κηπουρική ή την παρακολούθηση ευχάριστων ταινιών, είναι πολύτιμες υπηρεσίες για την ψυχική αλλά και για τη σωματική μας υγεία. Διώξετε το στρες με την ψυχαγωγία!

 

Προγραμματίστε σωστά το χρόνο σας!

 

Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες. Είναι σημαντικό να μη λέτε ναι, για όλα. Πρέπει να ξέρετε να λέτε ευγενικά όχι. Να αφήνετε πάντα χρόνο ασφάλειας στο πρόγραμμά σας, διότι πολύ συχνά προκύπτουν απρόβλεπτες καταστάσεις που απαιτούν χρόνο από εσάς. Η σωστή διαχείριση του χρόνου σας θα μειώνει αποτελεσματικά το αχρείαστο στρες στη ζωή σας.

 

Ζητείστε βοήθεια!

 

Δεν μπορείτε πάντα, να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Κάποτε όσα κάνουμε μόνοι μας δεν είναι αρκετά, για να αντεπεξέλθουμε στο χρόνιο ψυχοφθόρο και βασανιστικό στρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ειδικών επαγγελματιών της υγείας, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο του στρες. Μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια !

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : psixologikosfaros.gr

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment