Επικαιρότητα

Απολύσεις κατά βούληση στην ιδιωτική εκπαίδευση

kathigitess

 

 

Eλεύθεροι να διώχνουν όσους και όποιους εκπαιδευτικούς θέλουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων

 

«Μαύρη» μέρα ξημέρωσε τη Δευτέρα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Κι αυτό γιατί δεν περίμεναν πως οι… μάγοι της τρόικας θα κατέθεταν νομοθετική ρύθμιση στο νέο πολυνομοσχέδιο, μέσω της οποίας οι σχολάρχες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα είχαν το «δικαίωμα» να απολύουν… ελεύθερα όποιους και όσους θέλουν.

 

Τι κι αν έχουν καταργηθεί τόσα δικαιώματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο φαίνεται πως έχει βαθιές ρίζες. Σαν τους… κλέφτες που «χτυπούν» τη νύχτα, οι μνημονιακοί κυβερνώντες, με μπροστάρη τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, κατέθεσαν την απαράδεκτη τροπολογία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Απαράδεκτη, φυσικά, διότι με απολύσεις απειλούνται πλέον οι περίπου 2.500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τους σχολάρχες που εκπροσωπούν μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (όπως λόγου χάρη το Κολλέγιο Αθηνών).

 

Τα κίνητρα της νομοθετικής ρύθμισης που «πέρασε» την Κυριακή οριακά στη Βουλή; Οικονομικά. Οι παλαιοί σε προϋπηρεσία εκπαιδευτικοί είναι «ακριβοί». Επομένως, θα πρέπει να απολυθούν για να προσληφθούν νέοι και φθηνοί με μισθούς… πείνας. Με τον βασικό μισθό στην Ελλάδα δηλαδή. Κάποια άλλα πιθανά «θύματα» είναι οι εκπαιδευτικοί που συνδικαλίζονται και διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα ή όσοι αρνούνται να βάλουν ό,τι βαθμό υποδεικνύουν οι διευθυντές σε… γνωστούς μαθητές.

 

Οι ρυθμίσεις που παραβιάζονται αφορούν τα άρθρα 30 και 33 του 682/77 και το άρθρο 11 παράγραφος 1 του 135 δίνοντας την ελευθερία στους σχολάρχες να «κόψουν» και να «ράψουν» όπως τους συμφέρει. Το γεγονός αυτό συνδέεται άρρηκτα με το «νέο Λύκειο» που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο, για να εισαχθεί ένας μαθητής σε ένα Ανώτατο ή Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας, απαιτούνται καλοί βαθμοί από την πρώτη Λυκείου. Άρα, για να έχεις επιτυχία, θα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Μένος

 

«Η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί πρωτοφανές συνταγματικό πραξικόπημα και απόδειξη του μένους της κυβέρνησης εναντίον των δημόσιων αγαθών και του κόσμου της εργασίας. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και η ουσιαστική απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση εγγυάται ότι πλέον τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται από κέντρα αγωγής και πολιτισμού σε μπακάλικα απολυτηρίων χωρίς καμιά αξία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε για «ξεκάθαρη τρομοκρατία», καθώς αρκετοί καθηγητές «θα εκβιάζονται με την απειλή της απόλυσης να χαλκεύουν βαθμολογίες, να υπογράφουν παράνομους τίτλους, να νοθεύουν ενδοσχολικές εξετάσεις. Ναρκοθετούνται, όπως είναι εύλογο, και οι Πανελλαδικές.

 

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα ανάμεσα στους μαθητές των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων ανατρέπεται. Οι ολοένα μειούμενες θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι πια ρεζερβέ μόνο για τα παιδιά όσων έχουν να πληρώσουν. Η μοίρα για τους μαθητές από τις φτωχές οικογένειες θα είναι προδιαγεγραμμένη, όπως στη δεκαετία του ’50. Ο υπουργός – προστάτης επιχειρηματικών συμφερόντων κ. Αρβανιτόπουλος έκανε και πάλι το θαύμα του».

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστόπουλος τόνισε πως πρόκειται για ακόμη μία παραβίαση του Συντάγματος αλλά ταυτόχρονα συνιστά μία «βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί ολόκληρο το οικοδόμημα της εκπαίδευσης. Το 10% των σχολείων της χώρας (σ.σ.: δηλαδή τα ιδιωτικά) διαθέτει πλέον εκπαιδευτικό προσωπικό που, προκειμένου να μην απολυθεί, θα εκβιάζεται για να διαπράξει βαρύτατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας (πλαστές βαθμολογίες, πλαστά απολυτήρια, παραχάραξη ωρολόγιων προγραμμάτων και εξετάσεων) που δημιουργούν συνθήκες βάναυσης ανισότητας ανάμεσα σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων».

 

Και πρόσθεσε: «Η ΟΙΕΛΕ δεν αναγνωρίζει την προδήλως αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση που αλλοιώνει το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της παιδείας και θα δώσει τη μάχη με κάθε πρόσφορο νομικό και πολιτικό μέσο για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη, για να διαφυλαχθεί το δικαίωμα της εκπαίδευσης για όλους και να μη μετατραπεί το αγαθό της Παιδείας σε προνόμιο των ολίγων».

 

 

 

 

 

Πηγή : toponitiki.gr

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment