Γενικά...

Σκουπιδότοπος σε μια από τις πιο ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας

kaliroi01

Έφτασε η περίοδος συγκομιδής του ελαιοκάρπου, του πράσινου χρυσού που αιώνες τώρα δίνει χαρά, υγεία και έσοδα σε χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα. Η περιοχή της Καλλιρόης, στην Άνω Μεσσηνία δίνει το καλύτερο λάδι μακράν, και λόγω γεωγραφικής θέσης και λόγω κλιματολογικών συνθηκών και ποικιλιών ελαιοδέντρων. Ξέχωρα δε η φυσική και ιστορική αξία της περιοχής, εκτός από τα μνημεία είναι και τόπος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Σε αυτόν τον τόπο αποφάσισαν κάποιοι πως πρέπει να εγκαταστήσουν τόπο ταφής σκουπιδιών, μην υπολογίζοντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

kaliroi03

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΚΑΙ 30 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΣΕ ΕΚΣΚΑΦΗ

(φωτό από Γραμματικό )

Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

-Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, όχι μόνο της Άνω Μεσσηνίας αλλά και όλου του κάμπου.

-Δυσωδία αφού τα παραδείγματα, από άλλους χώρους είναι απογοητευτικά.

-Υποβάθμιση της περιοχής, καθότι δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα, ότι οι σκουπιδότοποι στην Ελλάδα έφεραν και ανάπτυξη.

-Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

-Υποβάθμιση των περιουσιών και των ελαιοπερίβολων, καθότι δεν θα έχουν καμία αξία, ούτε τα κτήματα, και η ποιότητα του λαδιού θα είναι υποδεέστερη.

-Εγκατάσταση παρασιτικών ομάδων γύρω από εκεί (ΡΟΜΑ κλπ), με φαινόμενα κλοπών και καταλήψεων ιδιωτικών χώρων.

– Επιβάρυνση της περιοχής με την διέλευση φορτηγών και με θόρυβο και με μόλυνση.

– Επιπτώσεις στην Κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, μιας και τα αιωρούμενα σωματίδια με την βροχή θα πέφτουν στην γη και στο χόρτο, που θα τρέφονται.

kaliroi04kaliroi05

 

ΛΙΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

Έχουν δε, διασπείρει το Παραμύθι ότι ΘΑ βρουν δουλειά οι ντόπιοι, και θα αναβαθμιστεί η οικονομία της περιοχής. Δουλειά θα βρουν για λίγο μέχρι την κατασκευή, μετά θα τους έχουν δέσμιους με συμβάσεις και απειλές. Για τον καρκίνο και τα αναπνευστικά προβλήματα, που θα μείνουν για μια ζωή, ακόμα κι αν κλείσει η χωματερή, δεν τα λέει κανείς όμως. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα εκλείψουν και η ποιότητα ζωής τους δεν θα είναι σε καμία περίπτωση η ίδια.

kaliroi02

αυτός ο τόπος που θα χαθεί

Οι μελέτες που έχουν γίνει είναι σε εντελώς υποθετικό επίπεδο και με ψεύτικα στοιχεία. Με την έγκριση του φακέλου, μπορούν άνετα να τροποποιούν κατά το δοκούν τις επεκτάσεις.

Από ότι φαίνετε, τα συμφέροντα είναι πολλά και φωτογραφίζουν πολλούς. Κρύψου και φώναξε. Κάποιοι επωφελήθηκαν και θα επωφεληθούν σε βάρος του Κοινωνικού συνόλου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Θα επανέρθουμε σύντομα …

 

Miltman

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.