Νέα από Ελλάδα και το Σύμπαν

Φεύγουν VISA και MASTERCARD από την Ρωσία

visa02

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση σήμερα ότι εάν αποφασιστεί να περιορισθεί η χρήση από τους Ρώσους πολίτες των συστημάτων πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών των ομίλων που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη, αυτό θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις τους θα απολέσουν σημαντικά μερίδια αγοράς.

 

Την περασμένη εβδομάδα η Visa και η MasterCard σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες για τις πληρωμές και τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών τόσο στους πελάτες της τράπεζας Rossiya (Ρωσική Εμπορική Τράπεζα), όσο και στους πελάτες άλλων ρωσικών τραπεζών.

 

Στην τράπεζα Ρασίγια επιβάλλονται κυρώσεις στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών πάντως αποκαταστάθηκε κατόπιν για τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες.

 

«Είναι πράγματι πολύ άσχημο το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στα μέλη της Άνω Βουλής. «Νομίζω ότι αυτό απλώς θα τους στοιχίσει ορισμένα μερίδια αγοράς — μιας πολύ κερδοφόρας αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα δικό της ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών, εναλλακτικό προς αυτό των γιγαντιαίων αμερικανικών επιχειρήσεων Visa και Mastercard.

 

«Οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και θα το κάνουμε», ανέφερε ο Πούτιν κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως ονομάζεται η ρωσική άνω Βουλή, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 

«Σε ορισμένες χώρες όπως και η Ιαπωνία και η Κίνα τα συστήματα αυτού του είδους λειτουργούν, λειτουργούν πολύ καλά», σημείωσε ο Πούτιν.

 

«Άρχισαν να λειτουργούν και επικεντρώνονται πρωτίστως στις εθνικές τους αγορές, στις δικές τους επικράτειες, στους δικούς τους πληθυσμούς, και γίνονται τώρα όλο και πιο δημοφιλή», παρατήρησε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» τη συμπεριφορά των αμερικανικών ομίλων.

 

Νωρίτερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είχαν επίσης ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος. «Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο να εγγυάται την απρόσκοπτη διαχείριση των εσωτερικών πληρωμών» μέσω πιστωτικών καρτών, ανέφερε η Ναμπιουλίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, και πρόσθεσε ότι περίπου το 95% των πληρωμών με πιστωτικές κάρτες στη χώρα γίνεται μέσω ξένων συστημάτων.

 

Ο Σιλουάνοφ πάντως από την δική του πλευρά τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα προς το παρόν η Ρωσία να διακόψει τις συναλλαγές της με τους ομίλους Visa ή Mastercard. «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος» να συμβεί κάτι τέτοιο, τόνισε, αλλά πρόσθεσε πως «παράλληλα αρχίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην δημιουργία του δικού μας αντίστοιχου συστήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Interfax.

 

 

 

 

 

Πηγή : kathimerini.gr

 

 

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment