Νέα από Ελλάδα και το Σύμπαν

Τέλος το κονδύλι για τις εργαστηριακές εξετάσεις!!!

giatroi

Από το κακό στο χειρότερο οδηγείται η δημόσια υγεία εξαιτίας της ανεπάρκειας χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

 

Σαν  να μην έφθαναν όλα τα δεινά της υγείας το τελευταίο διάστημα και το ετήσιο κονδύλι αναμένεται να εξαντληθεί έως το τέλος του μήνα, όπως καταγγέλλει η επιτροπή ιατρικής διαπραγμάτευσης.

 

Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και η δαπάνη για την πρωτοβάθμια (ανοιχτή περίθαλψη) των κλινικών.

 

Οι δαπάνες του περασμένου Ιανουαρίου ανήλθαν στα 77 εκατομμύρια ευρώ και ο Φεβρουάριος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.

 

Με άλλα λόγια από τις αρχές Μαρτίου τα 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν το πρώτο εξάμηνο, έχουν ήδη εξαντληθεί!

 

Σύμφωνα με την επιστολή που εξέδωσε η επιτροπή, η αυξημένη προσέλευση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές από τις αρχές του χρόνου, λόγω του κλεισίματος των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, εξάντλησε τον πενιχρό προϋπολογισμό του Οργανισμού, χωρίς πρόβλεψη κάλυψης του.

 

Για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού, η επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα:

 

Η όποια υπέρβαση του αναλογούντος στο πρώτο τρίμηνο ποσού, να καλυφθεί από αδιάθετα κονδύλια για τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, που από πενταμήνου – λόγω απεργίας – δεν λειτουργούν.

 

Η επιτροπή εφιστά την προσοχή της διοίκησης στον εργαστηριακό τομέα, καθώς για τους λοιπούς μήνες του έτους δεν υπάρχει αντίστοιχη χρηματοοικονομική κάλυψη.

 

Για τον λόγο αυτό, απαιτεί την άμεση εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού (πλαφόν ανά πάροχο).

 

Οι εργαστηριακές υπηρεσίες υγείας – σημειώνει – ακολουθούν πρωτόκολλα ποιότητας που έχουν ανελαστικό κόστος, γεγονός που δεν επιτρέπει την περαιτέρω συμπίεση του.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : newsitamea.gr

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment