Μυστήρια

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

K-BassaeApolloEpikouriosTwilight

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνος βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας της Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα του νομού με την Μεσσηνία. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας και αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας.

 

Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία είναι συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που συμπεριλήφθει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 1986.

 

Δεν είναι απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα όπως τόσα άλλα στον Ελλαδικό χώρο. Διαφέρει  ξεκάθαρα καθόσον είναι ο μοναδικός ναός στον Ελληνικό χώρο που περιστρέφεται γύρω από άξονα και ίσως να είναι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο.

 

Ελάχιστα γνωστός, καθόσον ουδέποτε διδάχθηκε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Είναι όμως πολύ μεγάλης σημασίας, όπως θα δούμε πιο κάτω και πιστεύω ότι το μυστήριο του έχει σχέση με την εποχή που ζούμε.

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ) από τον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ιερείς του έδωσαν μόνο οδηγίες για το σημείο κατασκευής και τον ρυθμό που θα ακολουθούσε το οικοδόμημα ή και αν του αποκάλυψαν κάποια αρχαία κρυμμένη γνώση σχετικά με το πως θα κάνει τον ναό να περιστρέφετε. Πιστεύω πως τέτοια γνώση υπήρχε στην αρχαιότητα αλλά φυλασσόταν από τα εκάστοτε ιερατεία που αναλάμβαναν την φύλαξη των “μυστικών των θεών” δίνοντας τους ιερούς όρκους σιωπής.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία: Ο θεός Απόλλων έφυγε από την Γη απ’αυτόν τον ναό και εγκαταστάθηκε στο άστρο του Σειρίου από το οποίο είχε έρθει και ήταν κυβερνήτης του και πάλι θα επιστρέψει στη Γη μέσω αυτού του ναού !!!

 

Ο ναός είναι θεμελιωμένος πάνω σε φυσικό βράχο πλαγιάς του όρους Κωτιλίου . Η τοποθεσία του ναού ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσες (μικρές κοιλάδες) και φιλοξενούσε από τον 7ο αιώνα π.Χ.το ιερό του Απόλλωνος “Βασσίτα” που είχαν ιδρύσει οι γειτονικοί Φιγαλείς, οι οποίοι λάτρευαν το θεό με την προσωνυμία “Επικούριος” δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Ο πρώτος ναός γνώρισε και μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη. Ο νέος ναός κατασκευάσθηκε επάνω στην θέση του παλαιού ,σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο.

 

Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ανοιχτόχρωμος τοπικός ασβεστόλιθος, ενώ ορισμένα μέρη της οροφής, τα κιονόκρανα του σηκού και ο γλυπτός διάκοσμος είναι από μάρμαρο. Ο ναός αυτός διαφέρει ξεκάθαρα απ’όλους τους άλλους αρχαίους ναούς. Πρώτα απ όλα αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι Δωρικού ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι καθαρά Ιωνικού ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με Κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα. Πράγμα πολύ παράξενο που συνδυάζει και τους τρεις βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

 

Έχει πρόναο, σηκό, άδυτο και οπισθόδομο, με 6 κίονες στις στενές και 15 στις μακρές πλευρές, αντί της καθιερωμένης για την εποχή αναλογίας 6 x 13. Έτσι, η μορφή του είναι περισσότερο επιμήκης, όπως στους αρχαϊκούς ναούς. Οι διαστάσεις του ναού είναι 39,87μ Χ 16,13μ.

 

Στις μετόπες και ζωοφόρους του ναού απεικονίζονταν η επιστροφή του Απόλλωνα στον Όλυμπο από τις Υπερβόρειες χώρες, η  αρπαγή των θυγατέρων του Μεσσήνιου βασιλιά Λεύκιππου από τους Διόσκουρους, η Αμαζονομαχία και η Κενταυρομαχία.

 

Οι δύο τελευταίες -μαρμάρινες ζωοφόροι- βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο καθώς επί τουρκοκρατίας τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στην Ζάκυνθο με τη συγκατάθεση του Βελή Πασά, που είχε δωροδοκηθεί για το σκοπό αυτό. Το 1814 η ζωφόρος αγοράστηκε με εντολή του Άγγλου αντιβασιλιά πρίγκιπα Γεωργίου και το 1815 κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Άγγλος διανοούμενος Christian Muller χαρακτήρισε την υφαρπαγή των μνημείων πράξη βανδαλισμού, αντίστοιχη με αυτή του λόρδου Έλγιν που έκλεψε τα γλυπτά της Ακρόπολης των Αθηνών.

 

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας που τον επισκέφθηκε απέδωσε στο θεό το προσωνύμιο “Επικούριος”, γιατί προστάτευσε τους Φιγαλείς από την επιδημική νόσο που είχε πλήξει τον Ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.). Θαμπώθηκε δε από την ομορφιά του και τον κατέταξε δεύτερο μετά της Τεγέας σε κάλλος και αρμονία.

 

“Ικτίνος ο αρχιτέκτων τον εν Φιγαλία ναού γεγονώς τη ηλικία κατά Περικλέα καί Αθηναίοις τόν Παρθενωνα καλούμενον κατασκευάσας”. (Παυσανίας VIII, 41,9)

 

“Ναυν δ’ όσοι πελοποννησίοις εισί, μετά γε τόν εν Τεγέα προτιμώτο ουτος αν του λίθου τε ές κάλλος καί της αρμονίας ενεκα”.(Παυσανίας VIII, 41,8)

 

Ο ναός εξακολούθησε να χρησιμοποιείται στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, όπως φαίνεται από τις επιδιορθώσεις που δεχόταν η κεραμοσκεπή. Η πρώτη σημαντική καταστροφή του σημειώθηκε όταν έπεσε η στέγη του, λόγω της φυσικής φθοράς των ξύλινων δοκών που τη συγκρατούσαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και από την ανθρώπινη επέμβαση τον 1ο μΧ αιώνα, που έγινε για την απόσπαση του μετάλλου των συνδέσμων. Ο ναός ταυτίσθηκε επιτυχώς το 1765 από το Γάλλο αρχιτέκτονα J. Bocher και η πρώτη συστηματική ανασκαφή του έγινε το 1812 από ομάδα αρχαιόφιλων επιστημόνων. Ανασκαφές και αναστηλωτικές επεμβάσεις ξεκίνησαν το 1902 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

 

Ανάμεσα στο πλήθος των ευρημάτων προκαλούν εντύπωση το πλήθος των όπλων, ιδιαίτερα των αμυντικών, που προφανώς προσφέρονταν στο θεό. Έτσι ίσως δικαιολογείται και το προσωνύμιο του θεού ως “Επικούριου”, επειδή βοήθησε τους Φιγαλείς να αντιμετωπίσουν το 659 π.Χ. τους Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια του Β’ Μεσσηνιακού πολέμου.

 

Το 1968 ο Αμερικανός αρχαιολόγος Κούπερ που τον επισκέφθηκε διαπίστωσε ότι ο ναός έχει φύγει από τη θέση του και κάθεται πάνω σε αναρρίμματα (μπάζα).Έχει δε υποστεί μεγάλη φθορά, καθιζήσεις στο δάπεδο και στα νότια σκαλοπάτια, οι κίονες έχουν φύγει από την κατακόρυφο και μάλιστα ένας στην νοτιοανατολική γωνία έχει σπάσει σαν να είχε πάθει μια στρέψη από μετατόπιση ή από μια ολίσθηση προς νότο ολόκληρου του ναού. Το 1975 συστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η ” Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος”, που ανέλαβε τον προγραμματισμό και τη σύνταξη των σχετικών μελετών για τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης. Το 1982 έγινε ανασύσταση της επιτροπής και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε συστηματικά το εξαιρετικά δύσκολο έργο αποκατάστασης του μνημείου. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου συνεχίζονται μέχρι σήμερα, όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη επιτόπου επίσκεψη φίλου μου. Ο ναός από το 1987 έχει την…πολυτέλεια να καλύπτεται  από συνθετική τέντα-στέγαστρο  για την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες ή για την απόκρυψη του όπως λένε οι “ειδικοί”!!!

 

Αλήθεια…τι θέλουν να κρύψουν ? Ποιοί τους το επέβαλαν και γιατί ?Η συνθετική όμως κάλυψη του ναού με τίποτε δεν αρμόζει σε ένα τέτοιο αριστούργημα, πολύ περισσότερο θα έλεγα πως δημιουργεί την αίσθηση “τέντας τσίρκου” και αποτελεί ύβρη προς αυτήν την θειική υπεροντότητα που οι αρχαίοι μας πρόγονοι την ονόμασαν < θεό Απόλλωνα > !!!!

 

ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

 

Ας δούμε όμως ποιά είναι αυτά τα μυστικά που αποκάλυψαν οι ιερείς του Απόλλωνα και τα έκανε πράξη ο Ικτίνος κατασκευάζοντας έναν εντελώς παράξενο ναό. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό των ναών στον  άξονα ανατολή – δύση αλλά του άξονα βορρά – νότου. Η είσοδος του ναού είναι στην βόρεια πλευρά του με προσανατολισμό τους Δελφούς. Κάποιος θα σκεφτεί ότι αφού οι Ιερείς του Απόλλωνος των Δελφών ζήτησαν να χτιστεί ο ναός, θα ζήτησαν και να βλέπει ο ναός το μεγάλο ιερό του θεού. Όμως δεν είναι έτσι. Ο προσανατολισμός των ναών στην αρχαιότητα καθοριζόταν από τον άξονα ανατολής – δύσης, πράγμα που υιοθέτησε και ο χριστιανισμός (για διαφορετικούς λόγους) για να κατασκευάζει τους ναούς του. Έτσι στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, απαγορεύεται να χτιστεί λατρευτικός ναός που δεν είναι προσανατολισμένος σε αυτόν τον άξονα. Όμως στον ναό του Απόλλωνος έγινε μία εξαίρεση και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των Ιερέων του Απόλλωνα. Γιατί έγινε κάτι τέτοιο?

 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε τοπική παράδοση να χτίζονται ναοί με αυτόν τον προσανατολισμό, λόγω της ύπαρξης και δεύτερου μικρότερου ναού στην περιοχή με τον ίδιο προσανατολισμό στα βόρεια του ναού. Πρόκειται για ναό του Απόλλωνος στην κορυφή του όρους Κωτύλιο που αποτέλεσε τον οδηγό για την κατασκευή του μεγάλου ναού του θεού. Οι δύο ναοί έχουν άμεση σε οπτική επαφή.

 

Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι οι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί δεν ήταν τυχαία αρχιτεκτονήματα, δεν κατασκευάσθηκαν μόνο για να στεγάσουν την αρχαία λατρεία, αλλά για να αποτυπώσουν την αρμονία του σύμπαντος. Μέσα τους είναι εγγεγραμμένη η βαθειά γνώση που συνδέει τη Γη με τον Ουράνιο θόλο, ον άνθρωπο με το άπειρο.

 

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα κρατά κάποια αναπάντεχα μυστικά βαθειά κρυμμένα μέσα στα θεμέλια του.

 

Οι πρώτες περίεργες ενδείξεις προέκυψαν από σχετική έρευνα του Αμερικανού αρχαιολόγου Cooper,ο οποίος το 1968 που τον επισκέφθηκε διαπίστωσε ότι ο ναός έχει φύγει από τη θέση του και κάθεται πάνω σε αναρρίμματα (μπάζα).Έχει δε υποστεί μεγάλη φθορά, καθιζήσεις στο δάπεδο και στα νότια σκαλοπάτια, οι κίονες έχουν φύγει από την κατακόρυφο και μάλιστα ένας στην νοτιοανατολική γωνία έχει σπάσει σαν να είχε πάθει μια στρέψη από μετατόπιση ή από μια ολίσθηση προς νότο ολόκληρου του ναού.

 

Ο Cooper έκανε τομές στα θεμέλια του ναού. Αυτό που ανακάλυψε είναι πως ολόκληρο το οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε μια ασυνήθιστη υπόγεια βάση. Στην ανατολική πλευρά του ναού υπάρχει σε βάθος δύο μέτρων, ένα στρώμα προσεκτικά λαξευμένου βράχου, με κλίση προς τον νότο. Πρόκειται για ένα κεκλιμένο επίπεδο ,δηλαδή. Στην νότια πλευρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί ο ναός <κάθεται> πάνω σε φερτά υλικά, σε αναρρίματα (δηλ.μπάζα) και συγκεκριμένα σε ένα στρώμα από κιτρινωπό πηλώδες χώμα και θαλάσσια βότσαλα.

 

Το αποτέλεσμα ? Ολόκληρος ο ναός γλιστρούσε και περιστρέφετο αργά γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα στα θεμέλια του στην ΝΑ γωνία του. Για να διευκολυνθεί αυτή η περιστροφή και να αποσβένονται οι κραδασμοί, ολόκληρη η βάση του ναού είναι κατασκευασμένη από αλλεπάλληλα στρώματα πλακών που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδετήρες γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μόλυβδος.

 

Γιατί όμως να έχει κατασκευασθεί έτσι ο ναός? Σύμφωνα με τον Έλληνα Γυμνασιάρχη-Μαθηματικό Στέλιο Πατεράκη, ο οποίος έκανε επί τόπου έρευνες, η πλαγιά διαμορφώθηκε τεχνητά και δημιουργήθηκε μία πέτρινη “ειδική” βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. Έτσι ο ναός γλιστρούσε  και περιεστρέφετο, όπως διαπίστωσαν και άλλοι αρχαιολόγοι, όχι τυχαία, αλλά σκόπιμα.

 

 

 

Πρόκειται για ένα προσεκτικά προμελετημένο επίτευγμα των αρχαίων κατασκευαστών του. Η ιδιότυπη βάση του ναού κατασκευάσθηκε αφού προηγουμένως υπολογίσθηκαν πολύ προσεκτικά, το βάρος του και η γωνία στροφής του. Η βάση αυτή είναι ειδική, και μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της και της τοποθετήσεως του κατακόρυφου υπόγειου άξονα στη νοτιοανατολική γωνία του, επέτρεπε  στον ναό να ολισθαίνει πάνω σε αυτή ,με σκοπό να στοχεύει διαρκώς στον ίδιο αστρικό σημείο.

 

Εδώ είναι που αρχίζουν οι εντυπωσιακές θεωρίες, γιατί τα 50,2” της μοίρας είναι η ετήσια μετάπτωση των Ισημεριών. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό θα αναφέρω ότι ο άξονας της γης δεν είναι ένα σταθερό σημείο. Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο αφού έχει μία κλίση 23,5 μοίρες και διαγράφει έναν πλήρη κύκλο κάθε 25.920 χρόνια δηλαδή όσο κάνει και ο Ήλιος για να διέλθει και από τα δώδεκα ζώδια(2160 χρόνια σε κάθε ζώδιο). Ο Πλάτων έχει ονομάσει την περίοδο των 25920 ετών <μεγάλο ενιαυτό.

 

Έτσι και ο προσανατολισμός των σταθερών σημείων πάνω στην γη, αλλάζει θέση χρόνο με τον χρόνο ακολουθώντας την κίνηση του άξονα της. Οι αστερισμοί που παρατηρούμε σήμερα σε συγκεκριμένα σημεία του ουρανού, πριν από χιλιάδες χρόνια ήταν σε διαφορετικά σημεία και επίσης σε διαφορετικά σημεία του ουρανού θα είναι μετά από χιλιάδες χρόνια. Έτσι λοιπόν και ο Πολικός Αστέρας αλλάζει θέση.

 

Την εποχή που χτίσθηκε ο ναός ,ο Πολικός Αστέρας ήταν το άστρο < α > του αστερισμού του Δράκοντος, ενώ σήμερα λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών που προανέφερα, πολικός Αστέρας είναι το άστρο < α >του αστερισμού της Μικρής Άρκτου.

 

Οι κατασκευαστές λοιπόν του ναού είχαν υπολογίσει ακριβώς αυτή την μεταβολή και γι’αυτό τον λόγο είχαν διαμορφώσει τα θεμέλια, ώστε να μπορεί να περιστρέφεται και να παρακολουθεί στο πέρασμα των αιώνων την μετάπτωση των Ισημεριών και ο άξονας του να δείχνει πάντα τον εκάστοτε πολικό αστέρα. Σύμφωνα με τους μαθηματικούς και αστρονομικούς υπολογισμούς του μαθηματικού Πατεράκη, ολόκληρος ο ναός, ολίσθαινε πολύ αργά, συμπεριφερόμενος σαν μία συσκευή παρατήρησης του ουράνιου θόλου και συντονισμού της με τον Πολικό Αστέρα. Στα 2422 χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα, ο ναός έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 33,8 μοίρες.

 

Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, όταν κατασκευάσθηκαν και οι δυο ναοί, τότε έβλεπε το σημείο 0(μηδέν) του βορρά! Δηλαδή και οι δύο ναοί ήταν κατασκευασμένοι επάνω στον ίδιο γήινο μεσημβρινό. Σήμερα όμως άξονας βοράς -νότος επάνω στον οποίο είναι και η είσοδος του ναού, έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση και στοχεύει τον σημερινό πολικό αστέρα, ενώ ο άξονας του άλλου μικρού ναού είναι στην αρχική του θέση. Έχουμε λοιπόν μια τεράστια πυξίδα  κατασκευασμένη από πέτρα και μάρμαρο!

 

Με την πάροδο των ετών ο ναός υπέστη μεγάλη φθορά  και όπως προανέφερα, έγιναν καθιζήσεις στο δάπεδο και στα νότια σκαλοπάτια, οι κίονες φύγανε από την κατακόρυφο και μάλιστα ένας στην ΝΑ γωνία έσπασε σαν να είχε πάθει μια στέψη από μετατόπιση ή ολίσθηση προς τον Νότο όλου του ναού. Όπως λέει ο καθηγητής -μαθηματικός Στέλιος Πατεράκης δεν μπορεί να εξηγηθεί η μεγάλη αυτή κατασκευαστική φθορά του ναού.

 

Οι σύγχρονοι μελετητές και αρχαιολόγοι λένε ότι ο ναός έχει υποστεί αυτή την φθορά από τους σεισμούς και τις λεηλασίες από τους διάφορους αρχαιοκαπήλους. Όμως όλα αυτά δεν δικαιολογούν την περίεργη μετατόπιση και στρέψει του ναού και τις καθιζήσεις στο δάπεδο.

 

Λόγω όλων αυτών των καταστροφών εκτιμώ ότι ο ναός κάποια στιγμή σταμάτησε να στρέφεται. Από πρόσφατη έρευνα που έκανα με φίλο μου, διαπιστώσαμε ότι η απόκλιση του από τον βορρά είναι περίπου είκοσι μοίρες.

 

Η ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

 

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι ιερείς του Απόλλωνα κατασκεύασαν αυτόν τον ναό μόνο και μόνον για να δείχνει τον “Πολικό Αστέρα”. Κάτι άλλο ήθελαν να δείξουν που όμως ήταν καλά κρυμμένο στην περιστροφή του ναού.

 

Όπως προανέφερα ο ναός έπρεπε μέχρι σήμερα, αν δεν καταστρεφόταν, να δείχνει στις 33,8 μοίρες.

 

Έπρεπε επίσης να βρούμε την μαγνητική απόκλιση του ναού. Μαγνητική απόκλιση, είναι η γωνία που σχηματίζει ο γεωγραφικός βορράς των χαρτών με την βελόνα της μαγνητικής πυξίδας. Κάθε τόπος έχει την μαγνητική του απόκλιση η οποία προστίθεται κάθε χρόνο. Αυτή υπολογίζεται για την συγκεκριμένη περιοχή κατά 3 μ και 35 λ,με ετήσια μεταβολή συν 9,6 λ. Η μαγνητική απόκλιση κάθε γήινου σημείου αλλάζει κάθε χρόνο. Λόγω των πολλών ετών από την κατασκευή του,2422 χρόνια, δεν είναι εύκολο να υπολογισθεί επακριβώς.

 

Σήμερα η μαγνητική απόκλιση των 2422 ετών για τον ναό ,κατά προσέγγιση, βάση μαθηματικών τύπων, είναι 31 μοίρες.

 

Άρα 33,8μ η περιστροφή ,συν 31μ η μαγνητική απόκλιση, μας κάνουν άθροισμα 64,8 μοίρες.

 

Από τον χάρτη βλέπουμε ότι στις 65 μοίρες από τον ναό βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Ελευσίνος !!

 

Ελευσίνα στην δημοτική γλώσσα, Ελευσίς στην καθαρεύουσα και αρχαία Ελληνική !!!!

 

Ελευσίς = Έλευσις !!!!

 

Ας χρησιμοποιήσουμε και λεξάριθμους:

 

ΕΛΕΥΣΙΣ = 850 => 8+5+0 = 13 => 1+3 = 4 .΄. !!!

 

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑΟΥ = 1373 + 521 = 1894.. => 1+8+9+4 = 22 => 2+2 = 4

 

(Οι πιο πάνω λεξάριθμοι εδόθησαν από τον μαθηματικό και ειδικό στους λεξάριθμους, Ελευθέριο Αργυρόπουλο ).

 

Η πιο πάνω ισοψηφία δείχνει ότι ο ναός έχει σχέση με την Ελευσίνα, δηλαδή Ελευσίς στην καθαρεύουσα, όπως προανέφερα.

 

Αυτή είναι η εκτίμηση μου !!!

 

Επίσης από τον χάρτη διαπιστώνουμε ότι ο ναός  απέχει 160 χλμ από την Ελευσίνα (Ελευσίς). Αλλά σε απόσταση όμως 160 χλμ από την Ελευσίνα είναι και η κορυφή του Ταυγέτου, προφήτης Ηλίας, η γνωστή πυραμίδα. Ετσι με κορυφή την Ελευσίνα, ναός Επικουρίου Απόλλωνα και κορυφή Ταϋγέτου σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο !!!!!!

 

Το περίεργο είναι  ότι στους τριγωνισμούς των αρχαίων ιερών, με τους οποίους έχουν ασχοληθεί πολλοί μέχρι σήμερα, κανείς δεν αναφέρει αυτόν τον τριγωνισμό !!!

 

Τυχαία όλα αυτά ? Δεν είναι δυνατόν !!! Κάτι προσπαθούν να μας κρύψουν, κάτι για το οποίο ήξεραν οι ιερείς του Απόλλωνα και κατασκεύασαν τον ναό πριν 25 αιώνες.

 

Τι μπορεί να είναι αυτό ? Εκτιμώ ότι είναι ο χρόνος της επιστροφής, δηλαδή της ” Έλευσις ” του θεού Απόλλωνα στην Γη!!

 

Τελευταίος χρησμός του μαντείου των Δελφών το 394μΧ :

 

” ΕΣΤ’ΗΜΑΡ ΟΤΕ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙΝ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ” !!!!  Δηλαδή “Θα έρθει ημέρα που ο Φοίβος(Απόλλων) θα επιστρέψει και θα μείνει για πάντα “!!!

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Αυτό είναι το πρώτο φιλμ για το ναό του επικούρειου Απόλλωνα. Ο σκηνοθέτης (Jean-Daniel Pollet) μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον. Έτσι λοιπόν τον κινηματογράφησε με ρυθμό ιερής τελετουργίας και το αποτέλεσμα αντάμειψε τις προσπάθειες του.

 

Επίσης δείτε και το επόμενο βίντεο:

 

http://www.youtube.com/watch?v=HPKGTxjGTaM

 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ

 

Η μετάβαση στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα γίνεται από την Αθήνα-Πύργος- παραλιακό χωριό Θολό Ζαχάρως- Νέα Φιγάλεια -προς Ανδρίτσαινα. Υπάρχει και ο δρόμος μετά από Πάτρα προς Ανδρίτσαινα, ασφαλτοστρωμένος αλλά λίαν κοπιαστικός λόγω στενότητας και στροφών. Τονίζεται ότι πρόκειται για κοπιαστική μετάβαση και επιστροφή. Επίσης υπάρχει και η διαδρομή μέσω Τρίπολης και Μεγαλόπολης. Η οδική σήμανση είναι άριστη.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Όλοι πιστεύω να καταλάβατε την σημασία του μοναδικού αυτού ναού ,πιθανώς και σε όλο τον κόσμο, λόγω της περιστροφής του. Διερωτόμαι, τι γνώσεις και τι τεχνολογία είχαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας ώστε να κατασκευάζουν τέτοια αριστουργήματα ? Βέβαια τα μυστικά των γνώσεων αυτών τα είχαν και τα διαχειρίζονται τα ιερατεία και δεν ήταν προσιτά στον απλό κόσμο.

 

Γιατί αυτά τα μνημεία που διαθέτουν αυτά τα περίεργα χαρακτηριστικά ,δεν διδάσκονται στα σχολεία ? Ποιοί τα απαγορεύουν και τα αποκρύπτουν ?

 

Γιατί το επίσημο κράτος αδιαφορεί γι’αυτά τα μνημεία και δεν ολοκληρώνει ταχέως την επισκευή τους ώστε να γίνεται γνωστό το Ελληνικό μεγαλείο σε όλη τη υφήλιο ?

 

 

 

Γιατί όλη αυτή η αθλιότητα κατανόησης ενός μεγαλείου που φτάνει μέχρι και στο σημείο να καταστρέφει ακόμη και τα σωζόμενα μνημεία, ξηλώνοντας τα γλυπτά από το φυσικό τους χώρο (όπως στην περίπτωση της Ακρόπολης των Αθηνών), απομακρύνοντας τα από εκεί που ανήκουν και αμπαρώνοντας σε εκτρώματα “σύγχρονης κακοτεχνίας”, που θέλει να ονομάζεται “μοντέρνα”… αψηφώντας την αρμονία ?

 

Που αποσκοπεί όλη τούτη η συστηματική λεηλασία και το “κουκούλωμα” των μνημείων ?

 

Όμως τα ορυκτά, οι πέτρες, έχουν μνήμη. Είναι η μνήμη του πλανήτη μας και μέσα από αυτά μπορούμε να συντονιστούμε με άλλες χωροχρονικές διαστάσεις… Όπως άλλωστε μνήμη έχουν και τα κόκκαλα μας, μέσα στα οποία παράγεται το αίμα μας… ή αν θέλετε μέσα στο αίμα μας κυλά όλη η αλήθεια και η ιστορία της ανθρωπότητας και των προγόνων μας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://el.wikipedia.org/wiki/

http://ellas2.wordpress.com/2010/11/03/

http://www.esoterica.gr/forumS/topic.asp?TOPIC_ID=1710&ARCHIVE=

http://strangehellas.blogspot.com/2010/02/blog-post_12.html Ιωάννης Καρυοφυλάκης

http://www.ngdc.noaa.gov/geomagmodels/Declination.jsp (Εύρεση μαγνητικής απόκλισης)

Επιτόπιος έρευνα του  Νικόλα Λουκαίδη.

Λεξάριθμοι του μαθηματικού Ελευθέριου Αργυρόπουλου

 

 

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment