Μυστήρια

Επαφές με Αγγέλους!

Anjosebombeiro

Ποια ιδέα είναι πιο σαγηνευτική από αυτή των ζωηρών πνευμάτων, που «απαλλαγμένα» απ’ το χρόνο, τον τόπο και την ανθρώπινη αδυναμία, αιωρούνται ανάμεσά μας άφοβα;

 

Άγγελοι: πλάσματα της φαντασίας ή της πίστης! Όντα πλασμένα από θρύλους και φως. Άφυλοι αλλά ερωτικοί, οι άγγελοι ανοίγουν τα φτερά τους και κατακλύζουν τον κόσμο μας, μέσα από ορισμένες ασυνήθιστες ιστορίες..

 

Οι υιοί του Ύψιστου, ισχυροί, δυνατοί, μαχητές, φύλακες, άγιοι, στρατιά των ουρανών, εκκλησία του Θεού ή βουλή αγίων.

 

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες στην παρακαταθήκη της Εκκλησίας, όσον αφορά τη δημιουργία των θεϊκών αυτών οντοτήτων. Υπάρχει ωστόσο το συμπέρασμα πως είχαν δημιουργηθεί πριν από τον υλικό κόσμο.

 

Επιφορτίστηκαν την ευθύνη να μεταφέρουν τα μηνύματα του Κυρίου στους ανθρώπους, να προαναγγέλλουν διάφορα γεγονότα, να προστατεύουν τους πιστούς και να τιμωρούν τους ασεβείς.

 

Τα αναρίθμητα αυτά πνευματικά όντα είναι κατώτερα του Θεού, απόρροια άλλωστε του γεγονότος πως είναι δημιουργήματά Του, εν τούτοις ανώτερα απ’ τους ανθρώπους σε γνώση και δύναμη.

 

Λέγεται πως κάποιοι απ’ αυτούς, υποκινούμενοι από υπερβάλλοντα ζήλο, εγωισμό και φιλαυτία, εξέπεσαν απ’ την αρχική τους θέση και αποτέλεσαν την τάξη των δαιμόνων. Οι δαίμονες λοιπόν, είναι οι λεγόμενοι έκπτωτοι άγγελοι.

 

Δεν δημιουργήθηκαν όλοι οι άγγελοι ίσοι. Μεταξύ των αγγέλων διακρίνονταν οι Αρχάγγελοι, που υπηρετούν τον Θεό, εξουσιάζουν τους λοιπούς αγγέλους και προστατεύουν ορισμένα έθνη. Οι πιο ονομαστοί απ’ αυτούς είναι ο Μιχαήλ, ο Γαβριήλ, ο Ραφαήλ και ο Ουριήλ.

 

‘Aλλη τάξη αποτελούν τα Χερουβείμ, που βαστάζουν το θρόνο Του, οδηγούν το άρμα Του, φρουρούν την είσοδο του Παραδείσου και διακοσμούν με τις παραστάσεις τους το ναό του Σολομώντα, χωρίς όμως να αποτελούν αντικείμενο λατρείας.

 

Τέλος, η ομάδα των Σεραφείμ, που δοξολογούν τον Κύριο και διακηρύσσουν την αγιότητα και την υπεροχή Του. ‘Aξιος αναφοράς είναι ο θεολογικός όρος ‘Aγγελος Κυρίου.

 

Ο όρος δηλώνει τον ίδιο τον Θεό, φανερωμένο στους ανθρώπους με συγκεκριμένη μορφή. Αυτή η ιδέα είναι διάχυτη τόσο στην Καινή Διαθήκη, όσο και στην Πατερική γραμματεία.

 

Η Μορφή των Ουράνιων

 

Σχετικά με τη μορφή των αγγέλων και μολονότι είναι πνεύματα- οπότε στερούνται φυσικής υπόστασης- παρατηρείται η τάση των ανθρώπων για σαφή απεικόνιση και περιγραφή αυτών των οντοτήτων. Ο ανθρωπομορφισμός τους είναι κατανοητός.

 

Οι άγγελοι συνήθως απεικονίζονται με φτερά και αυτό οφείλεται στην κοινή ανθρώπινη ανάγκη για ουρανό. Τα φτερά αποτελούν το μοναδικό μέσο για να κινηθεί κανείς στους αιθέρες, είναι ένδειξη σίγουρης ανωτερότητας, ενώ τα μη καθορισμένα με ακρίβεια άκρα, είναι ένδειξη της πνευματικής τους υπόστασης.

 

Είναι γεγονός πάντως πως δεν αναδεικνύεται η μοναδικότητα της όψης τους. Είναι πνεύματα που μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή επιθυμούν ή ακόμη να μη παρουσιάζονται καθόλου: να επηρεάζουν τις ανθρώπινες πράξεις, διεισδύοντας ως σκέψη στο νου.

 

Δαίμονες στην Αρχαία Ελλάδα

 

Στην αρχαία εποχή, στον τόπο μας, η αποδοχή της ύπαρξης πνευμάτων που επεμβαίνουν στις υποθέσεις του φυσικού κόσμου, ενισχύει την άποψη πως δαίμονες υπήρχαν σ’ όλους ανεξαιρέτως τους λαούς, σε διάφορες μορφές και οι οποίοι ήταν ικανοί να υπηρετούν ολοκληρωτικά το καλό, το κακό ή και τα δύο.

 

Τους δαίμονες, ήταν δυνατό να τους επικαλεστούν, ή ακόμη και να τους εξοβελίσουν, πεπειραμένοι μύστες, αν οι συνθήκες το απαιτούσαν. Δαίμων σημαίνει πλήρης σοφίας και η αρχαία Ελληνική του ρίζα δηλώνει τη θεϊκή δύναμη, τη μοίρα ή τον Θεό. Για τους Έλληνες, οι δαίμονες ήταν ενδιάμεσα πνεύματα μεταξύ ανθρώπων και θεών. Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που είχε ισχυριστεί πως κάποιος καλός δαίμονας τον οδηγούσε και τον προειδοποιούσε για αποφάσεις και για επισφαλείς καταστάσεις, χωρίς ωστόσο να τον κατευθύνει άμεσα.

 

Οι δυτικές λαϊκές δοξασίες προέρχονται απ’ τις ανάλογες αρχαίες Ελληνικές για την ύπαρξη των αγγέλων ή δαιμόνων, όπως αποκαλούνταν τότε. Η διάκρισή τους σε ενάρετους αφενός και σε εμφορούμενους από κακία αφετέρου, ήταν ιδιαίτερα εύλογη. Οι καλοί δαίμονες ενεργούσαν ως προστάτες και έφεραν τύχη στον κάτοχό τους, ψιθυρίζοντας στο αυτί του τις καλές ιδέες και συμβουλές, σε αντίθεση με τους κακούς, οι οποίοι, λόγω της εχθρότητάς του, ξεστράτιζαν τους ανθρώπους και τους οδηγούσαν στην αμαρτία.

 

Κοντολογίς, είναι έκδηλη η ανάγκη των ανθρώπων απ’ τα παλιότερα χρόνια ως τώρα για πίστη στη θεϊκή προστασία, η οποία φυσικά εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός μεσάζοντα, πλάσματος που μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στους ανθρώπους και στον Θεό.

 

Δεν είναι λοιπόν λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν δει και έχουν συνομιλήσει μαζί τους.

 

Πέρα απ’ αυτό όμως, η μη καταβολή απτών αποδείξεων, αποτελεί τροχοπέδη στην ουσιαστικότερη κατανόηση του θέματος. Έτσι, συναντούμε τους οραματιστές που θεωρούν ανυπέρβλητη την ύπαρξη των αγγέλων, αλλά κι αυτούς που πιστεύουν ότι η πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων πλασμάτων είναι αποκλειστικά ζήτημα της φαντασίας. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ο άνθρωπος βλέπει αυτό που θέλει να δει, εξηγώντας πως όταν καταπιανόμαστε με σφοδρότητα με φανταστικά πνεύματα, καταλήγουμε να τα «βλέπουμε» ως φαντασίωση, για να εκτονώσουμε το αντικείμενο της εμμονής μας. Για του λόγου το αληθές όμως, αξίζει να δούμε μαζί ορισμένες από αυτές τις- αληθινά μυστήριες- περιπτώσεις.

 

Αγγελικές Επαφές

 

Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι οι άγγελοι είναι αόρατοι αλλά ικανοί να παίρνουν ορατές μορφές, είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν αμέτρητες «θεάσεις» και μαρτυρίες.

 

Κυριολεκτικά, οτιδήποτε μπορεί να είναι ένας άγγελος και οποιαδήποτε εμπειρία μπορεί να είναι αγγελική! Οτιδήποτε όμως μπορεί να είναι άγγελος, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Η αποδοχή των αγγέλων, είναι καθαρά θέμα πίστης.

 

Στις μέρες μας οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναφέρουν πως έχουν οράματα με αγγέλους. Πολύ συχνά υποστηρίζεται ότι οι άγγελοι έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να οδηγήσουν την ψυχή του πεθαμένου στην άλλη ζωή. Έτσι έχουμε και ισχυρισμούς ανθρώπων, που είχαν επιθανάτιες εμπειρίες, πως τους έχουν δει.

 

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, συναντούμε τη λαμπερή φυσιογνωμία της Ζαν ντ’ Αρκ, η οποία ομολόγησε την καθοδήγησή της από έναν άγγελο, καθοδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τις βαρυσήμαντες νίκες του στρατού της, εναντίον των ‘Aγγλων.

 

Η Ζαν ντ’ Αρκ άρχισε να ακούει φωνές και να οραματίζεται ένα εκτυφλωτικό φως απ’ την ηλικία των δεκατριών χρονών. Σύντομα συνειδητοποίησε πως η φωνή που άκουγε ήταν αυτή του αρχαγγέλου Μιχαήλ κι ήταν η καθοδήγησή του που την έκανε άνθρωπο με ξεχωριστές προσδοκίες.

 

Υπάρχουν αναφορές για το πώς μια στρατιά αγγέλων, το 1914, επηρέασε τη μάχη στο Μονς, τη στιγμή που όλα φάνταζαν αδύνατα για το συμμαχικό γάλλο-αγγλικό στρατό έναντι του γερμανικού.

 

Καθώς λοιπόν βρίσκονταν σε επισφαλή κατάσταση, μια απροσδόκητη εμφάνιση γαλβάνισε το ενδιαφέρον τους. Περικυκλώθηκαν από μια στρατιά ασπροφορεμένων «Αγγέλων πολέμου» όπως τους χαρακτήρισαν αργότερα, που για χάρη τους αναχαίτισαν τον εχθρικό στρατό και τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει.

 

Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι φιγούρες του Αγίου Γεωργίου, της Ζαν ντ’ Αρκ, του αγίου πατέρα της Αγγλίας καθώς και του αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 

Μεγάλος αριθμός ‘Aγγλων και Γάλλων στρατιωτών περιέγραψαν έκθαμβοι το ανυπέρβλητο και εκστατικό αυτό θέαμα, δηλαδή πως για περίπου μισή ώρα παρακολουθούσαν τις μαγικές φιγούρες να αιωρούνται στον ουρανό και τον αρχάγγελο Μιχαήλ να τους προστατεύει με ορθάνοιχτα τα φτερά του.

 

Από τα αρχαία χρόνια, η Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία δίδασκε πως κάθε ανθρώπινη ύπαρξη κατέχεται από έναν άγγελο που καθοδηγεί και διαφυλάσσει τη ψυχή της: «Σε όποιο μέρος και να βρίσκεσαι, όποιο μυστικό και να κρύβεις, σκέψου το φύλακα-άγγελό σου.. Αν αληθινά τον αγαπάς, δεν θα αποτύχεις ποτέ να πιστέψεις απαράμιλλα στη δύναμη του Θεού και στην επιθυμία του να σε βοηθήσει..»

 

Η Marie Utterman υπήρξε αποδέκτης μια παρόμοιας ασυνήθιστης βοήθειας, σε μια περίοδο όπου αποδείχτηκε ότι τη χρειαζόταν απεγνωσμένα. Κάποτε λοιπόν, αποφάσισε να επισκεφτεί την έγκυο κόρη της, που διέμενε σ’ άλλη πόλη και έχοντας άσχημο προαίσθημα γι’ αυτήν.

 

Στη μέση της διαδρομής όμως, αναγκάστηκε να διακόψει την πορεία της καθώς συνέβη κάποια βλάβη στο αυτοκίνητό της. Έχοντας το ίδιο άσχημο προαίσθημα, προσευχήθηκε για βοήθεια, ώστε να ξεκινήσει το αυτοκίνητό της. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε μπροστά της ένα άσπρο όχημα, απ’ το οποίο ξεπήδησαν τρεις νέοι ασπροντυμένοι άνδρες.

 

Χωρίς να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, επιδιόρθωσαν το αυτοκίνητο. Η Marie επιθυμώντας να τους ευχαριστήσει, τους πρόσφερε χρηματική αμοιβή, την οποία κατηγορηματικά αρνήθηκαν λέγοντας πως απλά έκαναν τη δουλειά τους.

 

Πάντως, αυτό που έκανε εντύπωση στην Marie ήταν η προτροπή ενός απ’ αυτούς να επισπεύσει αμέσως το ταξίδι για την κόρη της, μολονότι η ίδια δεν θυμόταν να το είχε αναφέρει.

 

Όταν η Marie ολοκλήρωσε το ταξίδι της, μια δυσάρεστη έκπληξη την περίμενε καθώς αντίκρισε την κόρη της να κάθεται σε μια.. λίμνη από αίμα! Η κοπέλα είχε αιμορραγία κι η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

 

Η Marie συνειδητοποίησε πως χρειαζόταν αμέσως ιατρική περίθαλψη και πως αν δεν είχε νωρίτερα τη βοήθεια των μηχανικών-αγγέλων φυλάκων, θα ήταν σχεδόν σίγουρος ο θάνατος της κόρης της..

 

Μια διαφορετική ιστορία, αυτή της 42χρονης Catherine Simmons, συγκλόνισε πρόσφατα την κοινή γνώμη σ’ όλον τον κόσμο.

 

Έγινε διάγνωση, πως η γυναίκα αυτή έπασχε από καρκίνο στα οστά και οι ελπίδες της για ζωή ήταν αμυδρές, ώσπου ένα απροσδόκητο συναπάντημα μετέβαλε τα δεδομένα της ζωής της.

 

«Το εκτυφλωτικό φως που αντίκρισα, με έκανε ενστικτωδώς να φέρω τα χέρια μου στα μάτια, αφού ήταν ασυνήθιστα σε τέτοιας έντασης φως. Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς πώς έμοιαζε. Το φως με εμπόδιζε να δω. Μου μίλησε. Μου θύμισε τη φωνή της μητέρας μου, που όταν ήμουν μικρή, με έπαιρνε αγκαλιά και μου έλεγε παραμύθια.

 

» Ο άγγελος, γιατί πλέον δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για άγγελο, μου μίλησε κι ο φόβος του θανάτου έφυγε απ’ την καρδιά μου. Επανήλθαν η αισιοδοξία, η ζεστασιά κι η θέρμη της ζωής. Ξαφνικά ένιωσα το φως που εξέπεμπε να διεισδύει μέσα μου. Ένιωθα στην κυριολεξία τον καρκίνο να φθίνει και να λιώνει από μέσα μου! Αυτό είναι το τελευταίο που θυμάμαι γιατί λιποθύμησα..»

 

Το δεύτερο σοκ για την Catherine, τους γιατρούς, την κοινή γνώμη και την ίδια την επιστήμη ήρθε, όταν μετά από τις σχετικές εξετάσεις, της ανακοινώθηκε πως δεν είναι πλέον καρκινοπαθής.

 

Απ’ αυτά τα περιστατικά δεν μπορώ παρά να συμπεράνω πως οι αγγελικές μορφές εμφανίζονται σε επισφαλείς περιόδους, ίσως σαν εισάκουσμα ενδόμυχης προσευχής, όπως μάλλον συνέβη στις παρακάτω δυο σημαντικές, αν και όχι τόσο γνωστές, ιστορίες..

 

Οι ‘Aγγελοι της Ψυχής μας

 

Πιστεύω πως οι άγγελοι εμφανίζονται μετά από σημαντικές επιλογές. Αν βρισκόμαστε στο δρόμο της αναζήτησης, κάποια στιγμή μπορούμε να διακρίνουμε ότι έρχονται και παραμένουν μαζί μας, ίσως ακόμη και με ανθρώπινη μορφή μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

 

Για να τους ανακαλύψουμε απαιτείται υπερβατική γνώση, ταπεινότητα και κοίταγμα επάνω, πέρα, και ταυτόχρονα πολύ κοντά μας, γιατί ο άγγελος της ψυχής μας στέκεται εδώ, δίπλα μας.

 

Η ψυχή μας θα πρέπει να είναι πάντα μισάνοιχτη κι έτοιμη να καλωσορίσει το εκστατικό βίωμα, γιατί η πραγματικότητα που μας περιβάλλει είναι πιο φανταστική από κάθε φαντασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : metafysiko.gr

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment