Γενικά...

H δύναμη της προσευχής και πόσο καλό μας κάνει;

1062_pray

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν προσευχόμαστε; Μπορεί η προσευχή να περιορίσει τα αρνητικά συναισθήματα; Μπορεί να βελτιώσει τον εγκέφαλό μας; Τι είναι η νευροβιολογία; Διαβάσαμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται στις έρευνες του Νευροβιολόγου Άντριου Νιούμπεργκ, θελήσαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Οι ορθόδοξες καλόγριες και οι βουδιστές μοναχοί ενισχύουν τις εγκεφαλικές τους ικανότητες μέσω της προσευχής και του διαλογισμού, αλλά ακόμα και οι άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη των θρησκευόμενων από την πίστη τους, σύμφωνα με Αμερικανό νευροβιολόγο. Στο βιβλίο του «Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας», ο Άντριου Νιούμπεργκ υποστηρίζει ότι το κλειδί βρίσκεται «στην ηρεμιστική επίδραση που έχει η έντονη προσευχή στον εγκέφαλό μας».

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνεχής διαλογισμός επιφέρει αλλαγές στη φαιά ουσία και ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν την προσοχή και τη συμπόνια, ενώ ηρεμεί τις περιοχές που συνδέονται με τον φόβο και την αγωνία.

Ασχέτως εάν ο άνθρωπος που προσεύχεται ή κάνει διαλογισμό πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη, λέει ο συγγραφέας, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: περιορίζονται οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα.

«Στην ουσία», λέει ο Νιούμπεργκ που είναι επικεφαλής του Κέντρου Εγκεφάλου και Πνευματικότητας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, «όταν σκεφτόμαστε για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -θρησκευτικά, επιστημονικά ή ψυχολογικά- ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται.

Και σε αυτό δεν έχει καμία σημασία εάν είμαστε χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή ινδουιστές».  Ο επιστήμονας μιλά για τη «νευροθεολογία», την επιστήμη που έχει στόχο να ρίξει φως στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας μας όταν επικαλούμαστε τον Θεό.  H νευροβιολογία δεν έχει να κάνει με τον αν πιστεύει κάποιος ή όχι. Η νευροβιολογία δεν προσπαθεί να εξηγήσει το τι είναι η θρησκεία. “Αυτό που μελετάμε είναι το εάν αποκτούμε την εικόνα του Θεού που πιστεύουμε και αν αυτό μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Δεν εξετάζουμε την ύπαρξη η όχι του Θεού”.

«Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις στην ανθρώπινη ιστορία είναι η θρησκεία και η επιστήμη», καταλήγει ο Νιούμπεργκ.«Εάν προσπαθήσουμε να τις φέρουμε δίπλα δίπλα θα κατανοήσουμε την κάθε μια, αλλά και τον κόσμο μας με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://articles.washingtonpost.com/2009-04-15/opinions/36820691_1_andrew-newberg-brain-frontal-lobes, και kathimerini.gr

 

 

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment