Γενικά...

Πως το Déjà vu μπορεί να ενεργοποιήσει νέες προοπτικές του εαυτού μας

dream-mirror

Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà vu που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει “ήδη ιδωμένο”.

 

Η εμπειρία της προμνησίας συνοδεύεται συνήθως από μία αίσθηση “παράξενου”, και αποδίδεται από το υποκείμενο της εμπειρίας σε όνειρό του, παρόλο το ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Υπάρχουν αναφορές σε εμπειρίες προμνησίας στη λογοτεχνία του παρελθόντος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο.

 

Όλοι έχουμε βιώσει déjà vu, κοιτάζοντας μια άγνωστη κατάσταση και αισθάνομαστε σαν να την έχουμε ξαναδεί. Βγάζει τους πιο επιτυχημένους και δημιουργικούς ανθρώπους εάν αναστρέψουμε συνειδητά όλη αυτή την πρακτική σαν “vu DEJA» – που αναζητούμε σε μια γνώριμη κατάσταση, αν ποτέ δεν την έχουμε δει πριν.

 

Το μυαλό είναι ικανό να παίξει πολλά παιχνίδια. Είναι ικανό να αναγνωρίσει μια ομάδα από  προτύπα, έτσι ώστε όταν διεγείρεται, να προσδιορίσει για το πώς θα χειριστεί μια κατάσταση από πριν, ανατρέχωντας σε μια τράπεζα μνήμης. Το πρόβλημα είναι ότι το ένστικτό μας πρώτο μας αφήνει να φτάσουμε γρήγορα ένα προηγούμενο συμπέρασμα, αντί να επανεξετάσει μια κατάσταση με μια νέα προοπτική. Αυτό για κάποια πράγματα είναι δεδομένο (π.χ κινήσεις με τα πόδια, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, μιλώντας), δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να μάθουμε εκ νέου αυτές τις δεξιότητες κάθε φορά που τα χρειάζομαστε. Ωστόσο, αυτή η παγίδα του εγκεφάλου μπορεί να είναι θανατηφόρα όταν αποτυγχάνουμε να προωθήθει η σκέψη μας.

 

Στον  τρόπο που λύνεται ένα πρόβλημα ή ξεκίνησε στο παρελθόν, μπορεί να έχουμε κάνει μεγάλη δουλειά, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος δεν παραμένει στάσιμος. Ακριβώς το αντίθετο – κάθε βράδυ όταν πάμε για ύπνο και έχουμε  ξυπνήσει την επόμενη μέρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εκείνοι που μένουν κολλημένοι στο παρελθόν και στηρίζονται στους χρυσούς τρόπους μιας περασμένης εποχής, παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το μέλλον τους.

 

Ακόμα και όταν κάτι εξακολουθεί να εργάζεται, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την κατάσταση με καινούργια ματιά. Αν κοιτάξει κανείς τις προκλήσεις από μια αμερόληπτη οπτική γωνία, θα βγήτε από το τέλμα και θα σας επιτραπεί να λάμψετε δημιουργικά.

 

Για να ξεκινήσετε με Vu Déjà, εδώ υπάρχουν μερικές διασκεδαστικές τεχνικές:

 

• Προσποιηθείτε ότι αυτή είναι η πρώτη σου μέρα στη δουλειά. Τι θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει αυτήν την στιγμή στον αέρα;

 

• Όταν έχετε να κάνετε με ένα θέμα, φανταστείτε ότι έχετε ένα διαφορετικό επάγγελμα. Εάν είστε ένας χημικός μηχανικός π.χ. , αναρωτηθείτε πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας. Εάν είστε γραφίστας, πώς ένας αστροναύτης θα σκεφτόταν για την κατάστασή σας;

 

• Προσποιηθείτε είστε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Αντί brainstorming όπως μπορείτε, προσπαθήστε να προσποιείται είστε Steve Jobs, Rush Limbaugh, ή Bono. Διαλέξτε το αγαπημένο σας αστέρι της ταινίας, τον αθλητή πρότυπό σας, έναν ηγέτη επιχειρήσεων, έναν πολιτικό ή συγγραφέα και να μπείτε στο ρόλο της προσωπικότητα τους.

 

• Φανταστείτε ότι είστε ένας ταξιδιώτης του χρόνου και δείτε μια πρόκληση μέσα από την προοπτική 100 ετών στο μέλλον. Ή 200ων ετών στο παρελθόν.

 

Κάθε μία από αυτές τις ασκήσεις θα βοηθήσουν να ταρακουνήθούν τα πράγματα και να ξεφύγουμε από τα υπάρχοντα πρότυπα. Μία φρέσκια άποψη για τις συνεδριάσεις της ομάδας, τα προβλήματα των εργαζομένων, την ανάπτυξη προϊόντων, αύξηση της αποδοτικότητας, πρακτικές πρόσληψης, τις στρατηγικές μάρκετινγκ, ή ακόμα και οικονομικές μετρήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε μέσα από το τέλμα και να βρείτε νέες, καλαίσθητες λύσεις.

 

Κάντε το γνωστό άγνωστο όσο το δυνατόν περισσότερο. Déjà Vu.

 

Για περισσότερες ιδέες και έμπνευση για δημιουργικότητα, και καινοτομία επισκεφθείτε το το www.JoshLinkner.com

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment