Νέα από Ελλάδα και το Σύμπαν

Τι ξέρετε για τα Τουβλάκια Lego ;

LEGO-Tiger

 

Ποιος ίδρυσε τον Όμιλο Lego;

Τα πρώτα ξύλινα μοντέλα Lego
Τα πρώτα ξύλινα μοντέλα Lego

Ο Όμιλος Lego ξεκίνησε στο εργαστήριο του Ole Kirk Christiansen (7 Απριλίου 1891 – 11 Μαρτίου 1958), ενός ξυλουργού από το Billund, στη Δανία, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζει ξύλινα παιχνίδια το 1932. Ο γιος του, ο Kirk Christiansen Godtfred, άρχισε να δουλεύει στην επιχείρηση στην ηλικία των 12.

 

Πώς πήραν το όνομά τους τα Lego;

Το 1934, ο Ole Kirk διοργάνωσε ένα διαγωνισμό μεταξύ του προσωπικού του για να δώσει όνομα στην εταιρεία, προσφέροντας ως δώρο ένα μπουκάλι σπιτικό κρασί. ΟChristiansen εξέταζε δύο ονόματα: “Legio” (από τη φράση “Legion of toys” που σημαίνει “Λεγεώνα των παιχνιδιών”) και Lego, από την έκφραση «Leg Godt» που σημαίνει «ας παίξουμε» στα Δανέζικα. Αργότερα ο Όμιλος Lego ανακάλυψε ότι η λέξη “Lego” μπορεί να ερμηνευθεί ως «βάζω μαζί» ή «συναρμολογώ» στα λατινικά. Η εταιρεία τότε είχε 6-7 υπαλλήλους.

 

Η ιστορία των παιχνιδιών Lego

Το 1937 ο Godfred Kirk Christiansen ξεκινάει να κατασκευάζει μοντέλα στην ηλικία των 17 ετών.
Μέχρι το 1948 η εταιρεία απαριθμεί 50 υπαλλήλους.
Το 1949, ο Όμιλος Lego ξεκίνησε να παράγει τα γνωστά σε όλους μας τουβλάκια, αποκαλώντας τα “Τούβλα Αυτόματου Δεσίματος”. Τα τουβλάκια Lego, στη συνέχεια, κατασκευάστηκαν από ίνες οξικής κυτταρίνης και αναπτύχθηκαν στο πνεύμα των παραδοσιακών ξύλινων τούβλων, που θα μπορούσαν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, αλλά επιπλέον θα μπορούσαν να “κλειδώσουν” μαζί. Είχαν αρκετά “χοντρά καρφιά” στην κορυφή, και μια ορθογώνια κενή κοιλότητα στο κάτω μέρος. Μπορούσαν να μείνουν ενωμένα, αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να μην μπορούν να τραβηχτούν και να γίνουν πάλι ξεχωριστά κομμάτια.

Το 1958, τα τουβλάκια Lego πήραν την τελική τους μορφή, όταν το σχήμα τους καταχωρήθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Τουβλάκια Lego
Τουβλάκια Lego

Το 1977, με 1000 υπαλλήλους στο ενεργητικό της, η Lego εισήγαγε το σύστημα Technic. Το σύστημα αυτό, αποτελούμενο όχι από τουβλάκια Lego όπως πριν, αλλά από δοκούς με τρύπες, άξονες, γρανάζια και ηλεκτρικούς κινητήρες παρουσίαζε τεράστιες δυνατότητες για την κατασκευή κάθε είδους μηχανολογικών κατασκευών. Τα διάφορα κομμάτια κατασκευάζονται με ακρίβεια χιλιοστού, για να μπορούν να συνδέονται τέλεια μεταξύ τους.

Το σύστημα Technic αγαπήθηκε αμέσως και από τους ενήλικες, καθώς μπορούσαν να φτιάξουν μηχανές, εύκολα και γρήγορα, και μάλιστα χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε εργαλείου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τα κομμάτια της Lego.
Το 1998 η Lego παρουσίασε το σύστημα Mindstorms, που στόχο είχε την κατασκευή απλών ρομπότ προσβάσιμη σε παιδιά.
Πατέρας της θεωρείται ο Fred Martin, ο οποίος ανέπτυξε στο MIT με χορηγό τη Lego, το πρώτο «προγραμματιζόμενο τούβλο». Το σύστημα Mindstorms χρησιμοποιεί τα κομμάτια του συστήματος Technic για την κατασκευή του ρομπότ, αλλά προσθέτει το RCX (Robotics Command eXplorer), το «προγραμματιζόμενο τούβλο», το οποίο περιέχει ένανπρογραμματιζόμενο μικροεπεξεργαστή που ελέγχει το ρομπότ, καθώς και διάφορους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του ρομπότ με το περιβάλλον του.
Μοντέλο τυρανόσαυρου φτιαγμένο με τουβλάκια Lego

Το σύστημα Mindstorms παρόλο που στην αρχή είχε σχεδιαστεί για παιδιά έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλές, κυρίως στους ενήλικες, επειδή αποτελεί την ιδανική εισαγωγή στη ρομποτική.

Διάφορες αλλαγές εισάγονται στο ΝΧΤ του 2006 έναντι του προκατόχου του, του RCX. Με τη νέα γενιά ΝΧΤ, η Lego προχωράει ένα βήμα πιο πέρα από την επανάσταση της «οικιακής κατασκευής» ρομπότ που η ίδια είχε ξεκινήσει οκτώ χρόνια νωρίτερα με τα Lego Mindstorms.

Πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στην κατασκευή τους, τα κιτMindstorms NXT δίνουν τη δυνατότητα στους ερασιτέχνες λάτρεις της ρομποτικής κάθε ηλικίας να φτιάξουν και να προγραμματίσουν το δικό τους μίνι ρομπότ.

Τα τελευταία νέα του ομίλου Lego

Τον Μάιο του 2011, το διαστημικό λεωφορείο Endeavour της αποστολής STS-134, έφερε 13 Lego κιτ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου οι αστροναύτες θα κατασκεύαζαν μοντέλα για να δουν πώς αντιδρούν σε μικροβαρύτητα, ως τμήμα του προγράμματος “Τα τουβλάκια Lego στο διάστημα”. Τα αποτελέσματα θα δίδονταν σε σχολεία, ως μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.
 Ήξερες ότι…

 

Αντιστοιχούν περίπου 62 τουβλάκια σε κάθε ένα από τα 6 δισεκατομμύρια κατοίκων του κόσμου.

  • Τα παιδιά, ανά τον κόσμο, ξοδεύουν 5 δισεκατομμύρια ώρες το χρόνο, παίζοντας με τουβλάκια LEGO.
  • Πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παίξει με τουβλάκια LEGO.
  • Τα τουβλάκια LEGO, είναι διαθέσιμα σε 53 διαφορετικά χρώματα.
  • 19 εκατομμύρια στοιχεία LEGO παράγονται κάθε χρόνο.
  • 2.160.000 στοιχεία LEGO φορμάρονται κάθε ώρα, ή 36.000 κάθε λεπτό.
  • Πάνω από 400 εκατομμύρια τουβλάκια LEGO έχουν παραχθεί από το 1949.
  • Τα «οχτάρια» τουβλάκια LEGO του ίδιου χρώματος, μπορούν να συνδυαστούν με 24 διαφορετικούς τρόπους.
  • Υπάρχουν πάνω από 915 εκατομμύρια εφικτοί πιθανοί συνδυασμοί για έξι τουβλάκια LEGO 2×4 του ίδιου χρώματος.
  • 7 σετ LEGO πωλούνται σε καταστήματα ανά τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.
  • Τα τουβλάκια LEGO που πωλούνται κάθε χρόνο, μπορούν να περικυκλώσουν τη Γη 5 φορές.
  • 40 εκατομμύρια τουβλάκια LEGO, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, μπορούν να ενώσουν την Γη με την Σελήνη.
  • Τα τουβλάκια LEGO είναι πολλά παραπάνω από απλά παιχνίδια. Χρησιμοποιούνται σε τάξεις, από το νήπιο έως το πανεπιστήμιο, για να διδαχθούν τα πάντα, από μαθηματικά, γλωσσικές ικανότητες, μηχανική και αρχές της τεχνολογίας.
  • Τα τουβλάκια LEGO, έχουν εμπνεύσει γενιές εφευρετών, όπως το Jonathan Gay, εφευρέτης του Flash.
  • Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφές Douglas Coupland, πιστεύει ότι το τουβλάκι LEGO, αντιπροσωπεύει μια «γλώσσα από μόνο του».
  • Μια αναζήτηση στο Google, παράγει 57.6 εκατομμύρια αποτελέσματα για την λέξη LEGO. – Υπάρχουν 55.600 βίντεο με LEGO στο YouTube.
  • Οι συνιδρυτές του Google, Larry Page και Sergey Brin, είχαν χρησιμοποιήσει τουβλάκια LEGO για να κατασκευάσουν μια φθηνή εξωτερική θήκη για 10 σκληρούς των 4Gb όταν  δημιουργούσαν την μηχανή αναζήτησης Google. (Σήμερα, χρησιμοποιούν τουβλάκια LEGO σαν ένα από τα τεστ που κάνουν στους υπαλλήλους που πρόκειται να προσλάβουν, για να εξετάσουν τις δημιουργικές ικανότητες τους).

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.