Ιστορία

Τι κοινό έχουν ο Ιάσων, ο γιατρός και… το γιασεμί…;

Written by milt-man

giasemi_914007632

Το ρήμα «ἰάομαι» σημαίνει «θεραπεύω, γιατρεύω«.
Στον Μέλλοντα είναι «ἰάσομαι» και στον αόριστο «ἰασάμην», από όπου προκύπτει η ρίζα «ἰασ-«.Από αυτό το ρήμα έχουμε τον «ιατρό», το  «ίαμα», τις «ιαματικές» πηγές και τα «ιαματικά» λουτρά, καθώς «ἰάονται» = θεραπεύουν.

Έχουμε, όμως,  και τα ονόματα «Ιασώ» και «Ιάσων»…
Η Ιασώ (ίαση=θεραπεία < ἰάομαι), όπως υποδεικνύει το όνομά της, ήταν αδελφή της Υγείας και θυγατέρα του θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού.

Γι’αυτό, άλλωστε, έχει ονομαστεί έτσι και το γνωστό νοσοκομείο.

Ιασώ

Ο Ιάσων, παρομοίως, όπως υποδηλώνει το όνομά του…θεραπεύει.
Ποιόν θεραπεύει όμως…;
Μήπως είναι η ψυχή που αυτο-θεραπεύεται και οδηγείται μέσα από το ταξίδι της στην αυτοϊαση…;
Μήπως ξεκινώντας απλά ως μονοσάνδαλος (η ψυχή στο αρχικό της στάδιο χωρίς εμπειρίες και αρκετά εφόδια), περνώντας μέσα από τις δυσκολίες (Συμπληγάδες Πέτρες) καταφέρνει εν τέλει να κερδίσει τον θησαυρό (χρυσόμαλλο δέρας) ως νικητής και να στεφθεί βασιλιάς…; Ίσως…

Ο Ιάσων κατακτά το χρυσόμαλλον δέρας ενώ η Μήδεια αποκοιμίζει τον δράκοντα

Το ρήμα «ἰάομαι» έχει ονοματίσει, όμως,  και ένα μοσχομυρωδάτο και ευωδιαστό άνθος… το γιασεμί!
Η ονομασία του ήταν «ἴασμος«. (ἴασμος -> ἰάσμινον -> ἰασεμί -> γιασεμί, κατά το «ἰατρός» -> γιατρός).

Και πράγματι… γνωρίζουμε περισσότερο το γιασεμί για το μεθυστικό του άρωμα. Ορίστε, ωστόσο, οι ιαματικές του ιδιότητες: καταπραϋντικές, χαλαρωτικές και αντισηπτικές. Δρα κατά της ανησυχίας, των πονοκεφάλων και της υπερέντασης. Βοηθάει στην καταπολέμηση της καταρροής και του βήχα, ενώ θεωρείται πως ενισχύει και την αυτοπεποίθηση. Βελτιώνει την πέψη και εξαλείφει τις τοξίνες. Επιταχύνει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει αφροδισιακή δράση. Ηρεμεί τα νεύρα και τους πονοκεφάλους, ενώ χαλαρώνει την μήτρα από τις κράμπες κατά την διάρκεια του τοκετού. Θεραπεύει φλεγμονές στα μάτια και στο δέρμα και με γαργάρες ανακουφίζει από πονόλαιμο και έλκη στο στόμα. Στην αρωματοθεραπεία καταπολεμά την κατάθλιψη, ενώ το τσάι γιασεμιού συντελεί στην απώλεια βάρους. (Πηγή: votanakaifysi.blogspot.gr)

Αρκετά ιαματικός ο ίασμος, δεν βρίσκετε…;

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.