Γενικά...

O θάνατος των μεταφορών

Written by milt-man

metafores

Ταξιδεύοντας στις Εθνικές οδούς ανά την Ελλάδα, μόνο απελπισία μπορεί να σε πιάσει. Η γνώριμη εικόνα του Έλληνα φορτηγατζή, με τον ιδιαίτερο τρόπο του και τον ανθρωπισμό του ή και την γραφικότητά του καμία φορά, μοιάζει μαγική εικόνα. 8 στα 10 φορτηγά μεταφορών, είναι δυστυχώς με ξένες πινακίδες. Ο Έλληνας οδηγός μεταφορέας, έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες προβλήματα, από τον ανταγωνισμό, από τις υψηλές τιμές διοδίων, από τις τιμές του πετρελαίου κίνησης, από την στοχοποιήσή του από την Τροχαία, από τα πανάκριβα service, αλλά κυρίως από τα φέσια που του φοράνε οι επιχειρήσεις. Ας πάρουμε ένα ένα τα θέματα. Τα φορτηγά από τρίτες χώρες της Ε.Ε., κυρίως Βουλγαρίας και Ρουμανίας, έχουν κυριαρχήσει στους δρόμους. Έχουν μετατρέψει τα ντεπόζιτά τους, ώστε η χωρητικότητά τους να  ξεπερνούν τον 1 τόνο, που σημαίνει ότι βάζουν φθηνότερο ή ακόμα και μαύρο καύσιμο στην πατρίδα τους και οργώνουν όλη την Ελλάδα. Εδώ δεν μένει μίας και αυτή η μετατροπή τους παρέχει τεράστια αυτονομία κίνησης και δεν χρειάζεται να βάλουν εδώ. Οι παράδρομοι είναι γεμάτοι, μιας και τα τέλη διέλευσης είναι σε πολλές περιπτώσεις, απαγορευτικά. Τα φορτηγά πλέον είναι εξοπλισμένα με όλες τι ανέσεις, οπότε δεν χρειάζεται να αγοραστεί ούτε καν ένα μπουκάλι νερό. Οι μεταφορές είναι πληρωμένες από εκεί, άρα τι μένει στην Ελλάδα? Σχεδόν τίποτα. Ο Έλληνας επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να περνάει τεχνικούς ελέγχους, γιατρούς και να πληρώνει κανονικά ΙΚΑ στους οδηγούς του και ΤΣΑ για τον εαυτό του. Υπόψην ότι τον υποχρεώνει να δουλεύει μέχρι τα 65. Αλήθεια μπορεί ένας οδηγός φορτηγού ή λεωφορείου, να έχει τις ίδιες αντοχές στα 65 ? Τα ίδια αντανακλαστικά ? Αυτά φυσικά είναι ψιλά γράμματα, γιατί όποιος γνωρίζει το πόσο σκληρή είναι αυτή η δουλειά, ξέρει ότι οι περισσότεροι είναι σακατεμένοι και με διάφορες παθήσεις. Τελικά ποιος έχει χάσει από όλα αυτά?

Η Ελληνική οικονομία, γιατί :

 • Δεν εισπράττονται φόροι από τα καύσιμα
 • Δεν εισπράττονται τέλη διέλευσης καθότι χρησιμοποιούνται οι παράδρομοι με ότι κίνδυνο συνεπάγετε αυτό.
 • Τα μαγαζιά δεν παίρνουν τίποτα
 • Το ΤΣΑ και το ΙΚΑ δεν εισπράττουν κανονικά τις εισφορές
 • Επαγγελματίες οδηγοί που έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν τα διπλώματά τους, είναι στην ουσία άνεργοι.
 • Τα συνεργεία έχουν μειωμένη δουλειά, οπότε και ο υπόλοιπος κλάδος ανταλλακτικά και αναλώσιμα, είναι νεκρός.
 • Τα μειωμένα κόμιστρα δεν αποφέρουν και σοβαρά έσοδα.

Ας σκεφτούν και την άλλη λύση οι κύριοι του Υπουργείου Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας.

 • Τα φθηνότερα καύσιμα ενισχύουν την κατανάλωση, οπότε εισπράττονται και περισσότερα έσοδα. Σε φθηνά είδη δεν ανθεί το λαθρεμπόριο, γιατί δεν θα μπουν καν στον κόπο να το κάνουν, αφού δεν θα τους συμφέρει η μικρή διαφορά τιμής
 • Τα διόδια εάν έχουν χαμηλές τιμές, θα τα χρησιμοποιούν όλοι.
 • Θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, καθότι θα κινούνται σε ασφαλείς δρόμους.
 • Εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα απαγορευτεί η διέλευση από τους παράδρομους, γιατί δεν θα υπάρχει δικαιολογία ότι είναι ακριβά τα τέλη διέλευσης.
 • Οι παράδρομοι θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των κατοίκων.
 • Τα χωριά και οι οικισμοί θα ησυχάσουν.

Και τέλος το πιο βασικό. Τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Αν δεν τους αρέσει, υπάρχει και η ΜΟΜΑ, που καλώς σκέφτεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να το ανασυστήσει, καθότι έβγαλε τους καλύτερους χειριστές μηχανιμάτων και μηχανικούς. Θα δουλεύουν Έλληνες κι όχι αλλοδαποί ανασφάλιστοι χωρίς καμία εμπειρία, καθότι για τους εργολάβους είναι αναλώσιμοι. Ότι έχει φτιάξει η ΜΟΜΑ, είναι αθάνατο. Ότι έχουν φτιάξει οι εργολάβοι έχει ημερομηνία λήξης. Έτσι γίνεται η ανάπτυξη κι όχι με μπαλώματα και προχειρότητες.

 

Με εκτίμηση Μ.Γ.

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.