Γενικά...

Δείτε πως δεν θα σας τα πρήζουν με διαφημίσεις από το τηλέφωνο

Written by milt-man

stiles1

Επιστρέψατε από μια δύσκολη μέρα, είτε είναι δουλειά, είτε κάποια δραστηριότητα. Αποφασίσατε να κλείσετε τα μάτια σας, να φάτε, να ασχοληθείτε με το έτερον ήμισυ … αμ δε, ένα τηλέφωνο από άγνωστο αριθμό είτε κινητό, είτε σταθερό θα σας την χαλάσει. Χτυπάει 2 φορές και τέρμα. Μόλις πάρετε σας ανακοινώνουν ότι η κλήση σας ηχογραφείτε και ότι θα σας ενημερώσουν για το πρόγραμμα της εταιρείας ας πούμε TELEHEST. Τους λες δεν με ενδιαφέρει και μην με ξαναενοχλήσετε. Αμ δε … την άλλη μέρα ξανά το ίδιο νούμερο …. τους λες όσο πιο ευγενικά μπορείς ότι ξεκουράζομαι και δεν θέλω. Μετά από λίγες μέρες άλλος υπάλληλος επιθυμεί να σας ενημερώσει..πάλι τα ίδια. Εκείνη την ώρα συνδέονται τα αναμένα σου λαμπάκια και κάνεις download ότι βρισίδι θυμάσαι, και τους το κλείνεις στα μούτρα. Η ιστορία αυτή συνεχίζετε επ αόριστον, ακόμα και όταν τους λες ότι θα τους κάνεις μήνυση. Εκεί υπάρχει ένα άρθρο του νόμου που ονομάζετε εγγραφή στα μητρώα του άρθρου 11. Δείτε πρακτικά τι είναι αυτό.

 

Απευθυνθήκαμε καταρχήν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία δήλωσε αναρμόδια. Ο ευγενικός υπάλληλος στο τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών, μας παρέπεμψε στον Συνήγορο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πέσαμε σε ακόμη μια ευγενική υπάλληλο η οποία μας έδωσε τη λύση (εδώ που τα λέμε για να δώσει με τόση ευκολία την απάντηση φανταστείτε πόσες φορές θα είχε πει το ίδιο πράγμα). «ΜΗΤΡΩΟ 11 κύριε. Ζητήστε να ενταχθείτε». Ψάχνοντας λίγο, μαθαίνεις ότι το «μητρώο 11 θεσπίστηκε με τον νόμο 3471/2006. Είναι μια λίστα την οποία οφείλει να τηρεί κάθε πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών με στοιχεία των συνδρομητών ΤΟΥ οι οποίοι έχουν ζητήσει να μην δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς. Και αυτό –εδώ δώστε βάση- έγινε γιατί από τον «Σεπτέμβριο του 2011, η εμπορική προώθηση μέσω κλήσεων με ανθρώπινη παρέμβαση επιτρέπεται και χωρίς την πρότερη συγκατάθεση του συνδρομητή». Αυτό αλήθεια ποιος το ψήφισε; Μάλλον …αδιάβαστοι πήγαν πάλι οι 300. Είπαν «ναι» σε μια διάταξη που επιτρέπει να μας παίρνουν ότι ώρα θέλουν για να πουλήσουν χωρίς να μας ρωτήσουν θεωρώντας ότι είναι σωστό εμείς να τρέχουμε εκ των υστέρων για να γλιτώσουμε από τα ενοχλητικά και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα.

Πρακτικά: Για να εγγραφείτε στο Μητρώο 11, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε αυτή τη στιγμή. Αν έχετε αριθμό Vodafone, θα πάτε στη Vodafone. Αν έχετε Cosmote θα πάτε στην Cosmote και αν έχετε Wind θα πάτε στην Wind.

Στην Vodafone: «Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί ή να διαγραφεί από το Μητρώο μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Vodafone ή καλώντας στο 13830 ή στο 1399 (για εταιρικούς συνδρομητές).

Στην Cosmote: «. Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί στο Μητρώο, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Cosmote, Γερμανός, OTE, είτε καλώντας ατελώς στο 12485. Συνδρομητές οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την ένταξη όλων ή μέρους των τηλεφωνικών τους συνδέσεων στο Μητρώο του άρθρου 11 έχουν τα δυνατότητα όποια στιγμή επιθυμούν, να ζητήσουν τη διαγραφή τους από το Μητρώο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Cosmote, Γερμανός ΟΤΕ, .

Στην Wind: «Οι συνδρομητέςπου δεν επιθυμούννα δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημιστικούς σκοπούς μπορούν:

1.       Να απευθυνθούν στην Εξυπηρέτηση Πελατών της WindΕλλάς στο 1260 εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή στο 13800 εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

2.       Να αποστείλουν σχετικό αίτημα με συνημμένη φωτοτυπία ταυτότητας στην ηλεκτρονική διεύθυνση crm@wind.com.gr εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή στην διεύθυνση CustomerCareFixed@wind.com.gr εφόσον πρόκειται για συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας

3.       Να επισκεφτούν ένα κατάστημα Wind

Δεν θα γλιτώσετε αμέσως καθώς θα περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι οι λίστες να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερομένων. Βάσει νόμου, όλες οι εταιρείες που θέλουν να κάνουν προωθητικές ενέργειες μέσω τηλεφώνου, οφείλουν να ζητούν από τις ανταγωνίστριές τους, τα μητρώα 11. Άγνοια, δεν δικαιολογείται.

«Και αν δεν γίνει τίποτα;» ρωτήσαμε την ευγενική υπάλληλο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; «Θα απευθυνθείτε και πάλι σε εμάς. Αυτή τη φορά όμως, θα έχετε σημειώσει τον αριθμό που σας κάλεσε, την εταιρεία που επικαλέστηκε ότι εκπροσωπεί και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική κλήση»

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.