Επικαιρότητα

Η φάμπρικα των… voucher

Written by milt-man

pod_1106

Τα προγράμματα που καταργούν κάθε μορφή και έννοια εργατικών δικαιωμάτων

Ήταν ένα ωραίο πρωινό, κατά το οποίο είχε αποφασίσει – και ανακοινώσει – ο πάλαι ποτέ «ισχυρός» πολιτικός της χώρας και πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ότι η πρώτη του προτεραιότητα ήταν να μειώσει την ανεργία και να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.
Από την πλευρά της η καλή «μαμά» Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή φροντίζει τα παιδιά της, έδωσε ένα «πακετάκι» ΕΣΠΑ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε την αγορά και θα έδινε δουλειά σε εκατοντάδες ανέργους. Αυτές οι φιλόδοξες σκέψεις και οι «καλές προθέσεις» των δανειστών μας οδήγησαν στη… γέννηση των voucher (βάουτσερ).
Για όποιον δεν γνωρίζει τι είναι αυτή η φάμπρικα, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και «εξασφαλίζουν» απασχόληση μερικών μηνών σε ανέργους. Ή μάλλον όχι απασχόληση, αλλά… «απασχόληση». Μέσω αυτής λοιπόν της φάμπρικας «ξεφύτρωσαν» μια σειρά προγράμματα του ΟΑΕΔ, χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία καταργούσαν κάθε μορφή και έννοια εργατικού δικαίου και δικαιωμάτων.
Συγκέντρωση
Το «Ποντίκι» επικοινώνησε με τέσσερις… βαουτσεράδες, «επωφελημένους» υποτίθεται από τα εν λόγω προγράμματα, πρώην ανέργους, κατά τη συγκέντρωση που έκαναν την περασμένη Τρίτη έξω από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό, αλλά βρήκαν «κλειστές» πόρτες, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απουσίαζαν.
Ο Χρήστος, μέλος της συλλογικότητας ATTAC, μας είπε ότι «δουλεύουμε και πρέπει να πληρωνόμαστε. Πρέπει να σταματήσει η εξαίρεση των εργαζομένων μέσω voucher από το εργατικό δίκαιο. Διότι και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτά, επειδή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνταγής καταπολέμησης της ανεργίας έχουν καταργήσει τα πάντα».
«Ανάμεσα στα βασικά μας αιτήματα είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο επιθυμούμε να λαμβάνουμε χωρίς προϋποθέσεις, ενώ ζητάμε να πληρωνόμαστε στην ώρα μας».
Οι καθυστερήσεις, φυσικά, στις πληρωμές τους αγγίζουν μέχρι και τους δύο μήνες. Παράδειγμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο πρόγραμμα, που αφορούσε 30.000 εργαζομένους και άρχισε τον Δεκέμβριο του 2014. Η πρώτη πληρωμή των εργαζομένων έπρεπε να γίνει τον Μάρτιο, αλλά ακόμη… περιμένουν, ενώ η επόμενη ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο μετατέθηκε για Σεπτέμβριο και βλέπουμε.
Και μετά; «Μετά ανεργία, αν όλα πάνε έτσι όπως τα περιμένουμε» μας απαντάει η Ρεβέκκα. «Όλο αυτό που ζούμε σήμερα ως εργαζόμενοι είναι ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ήταν ξεκάθαρα δρομολογημένο για να έχουν οι εργοδότες τζάμπα εργασία και να μειωθεί φαινομενικά η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, που υποτίθεται πως τους ενδιαφέρει πάρα πολύ», προσθέτει χαρακτηριστικά η Ρεβέκκα, εργαζόμενη σε εταιρεία μέσω προγράμματος voucher.
«Επί της ουσίας τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία μας εκπαιδεύουν πριν ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε μέσω voucher, λαμβάνουν το 75% της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και το υπόλοιπό ποσό πηγαίνει σε εμάς. Εν τω μεταξύ δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε την κάρτα μας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ζούμε διαρκώς σε κλίμα τεράστιας ανασφάλειας. Ψάχνουμε διαρκώς για δουλειά, δεν έχουμε ούτε ασφάλεια ούτε ένσημα ούτε άδειες. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτός ο κόσμος δουλειάς που θέλουν να δημιουργήσουν» επισημαίνει στο «Π» η εργαζόμενη μέσω προγράμματος voucher.
Οι… φάσεις
Τα συγκεκριμένα προγράμματα, που αφορούν μεγάλο αριθμό κυρίως νέων, ξεκινούν με κατάρτιση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες και μετά χωρίζεται σε… φάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο τελευταίο πρόγραμμα η πρώτη φάση περιλάμβανε 200 ώρες δουλειάς και οι εργαζόμενοι έπρεπε να την πληρωθούν στα τέλη του Μαρτίου, ενώ η δεύτερη φάση αποτελείται από 250 ώρες και η πληρωμή των εργαζομένων πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, αλλά έχει μεταβληθεί για τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά του ο Νίκος, ακόμη ένας εργαζόμενος ο οποίος έμεινε άνεργος καθώς απολύθηκε ύστερα από τρία χρόνια δουλειάς σε ιδιωτική εταιρεία, δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π»:
«Ήμουν στο πρόγραμμα για τις ηλικίες 25 με 29. Ξεκίνησα το κομμάτι της θεωρίας τον Δεκέμβριο. Το τελείωσα και ξεκίνησα το κομμάτι της πρακτικής και της ωφέλειας του προγράμματος. Το πρακτικό χωρίζεται σε δύο φάσεις. Εγώ τελείωσα 16 Δεκεμβρίου τη θεωρία και τα χρήματα που δικαιούμουν τα πήραν το Πάσχα. Το πρόγραμμα αφορά καθαρά άνεργους και εγώ ήμουν υπάλληλος γραφείου σε διάφορες εταιρείες. Έχω μία προϋπηρεσία τουλάχιστον έξι χρόνια».
Όπως μας ενημέρωσε η σύσκεψη απλήρωτων βαουτσεράδων και συλλογικοτήτων εργαζομένων / ανέργων, στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:
◆ Η άμεση και συνολική καταβολή των δεδουλευμένων.
◆ Η καταβολή μισθού σε μηνιαία βάση.
◆ Η πλήρης ασφάλιση και όχι μόνο η ασφαλιστική κάλυψη.
◆ Η δωρεάν μεταφορά με ΜΜΜ με την επίδειξη κάρτας και η διαγραφή προστίμων.
◆ Η αποσύνδεση των πληρωμένων από το ΕΣΠΑ και τη γραφειοκρατία που συγκροτούν όλοι μαζί (ΚΕΚ – εργοδοσία – ΟΑΕΔ και υπουργείο) και η άμεση πληρωμή των ανέργων που συμμετείχαν την περσινή χρονιά σε επιδοτούμενα σεμινάρια.
Ανάμεσα στις απαιτήσεις τους είναι η κατάργηση των προγραμμάτων voucher και όλων των αντίστοιχων κοινοτικών οδηγιών για την απασχόληση, η απόσυρση της οδηγίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με βάση την οποία θεσμοθετήθηκε η εξαίρεση των εργαζομένων σε καθεστώς voucher από το εργατικό δίκαιο, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και το επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Τους ακούει κανείς;
πηγή : topontiki.gr

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.