Επικαιρότητα

Εντολή παραπομπής της Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για την υπόθεση Ταπί

Written by milt-man

lagard-hrthe-h-wra-na-plhrwseis-toys-foroys-soy

Δικαστήριο της Γαλλίας εξέδωσε εντολή η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να προσαχθεί σε δίκη για τον ρόλο της στην συμφωνία για την παραχώρηση από το κράτος αποζημίωσης ύψους 404 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République), το ειδικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία και μη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, δεν έκανε κάποιο σχόλιο μέχρι τώρα για την απόφαση, στην οποία αναφέρθηκαν ο τηλεοπτικός σταθμός i>Télé και ο ιστότοπος Mediapart.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, ο Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση αυτή μιλώντας στον i>Télé και πρόσθεσε ότι θα συμβουλεύσει την πελάτισσά του να ασκήσει έφεση. «Είναι ακατανόητο. Θα προτείνω στην κυρία Λαγκάρντ να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής».

Πράγματι η Λαγκάρντ λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς κορυφαίος Γάλλος εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τον Σεπτέμβριο να διακοπεί η έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για αμέλεια όσον αφορά την υπόθεση Ταπί. Η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών όταν είχε αποφασιστεί η καταβολή της αποζημίωσης στον Ταπί για την υπόθεση της εξαγοράς της Adidas.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «θα ήθελε να επαναβεβαιώσει ότι ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους και συμμορφούμενη πλήρως με τον νόμο», ενώ «συμφωνεί με την άποψη του εισαγγελέα ότι δεν υφίσταται καμιά βάση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της». Πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς θεσμού του οποίου ηγείται για την εξέλιξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέδωσε πριν από λίγο μια ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Λαγκάρντ. Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού «συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Η Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2011, διώκεται για «αμέλεια» στην υπόθεση διαμεσολάβησης στην οποία η ίδια έλαβε την τελική απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης στον Ταπί ο οποίος κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε από μια κρατική τράπεζα, την Crédit Lyonnais.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να ενημερώνεται για την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε ο Ράις.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η εξέλιξη δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

«Είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου και δεν βλέπω το πώς αυτό θα την εμποδίσει να ασκήσει τα σημερινά της καθήκοντα», τόνισε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

(Πηγή: ΑΠΕ)

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.