Animals

Ας μάθουμε τις ράτσες των σκύλων : Sar Pei

Written by milt-man

blue_sharpei

Από την αρχαία καρδιά στην γαλάζια αυτοκρατορία…

Μια σπανία φυλή που έχει χαρακτηριστικά πραγματικά ιδιαίτερα.
Βγαίνει από τη καρδιά της αρχαίας αυτοκρατορικής Κίνας και φέρνει μαζί της την κληρονομία ενός πολιτισμού χιλιετιών.
Τα επίθετα που το κοσμούν είναι πολλά… σαν τις πτυχώσεις του δέρματος του.
Είναι αστείο, χαριτωμένο, παράξενο, καταπληκτικό….

«Τρίχωμα από άμμο» είναι η μετάφραση της κινεζικής έκφρασης Shar pei. Στην πραγματικότητα δε αναφέρεται στο χρώμα  αλλά στην υφή του, που γλιστράει και έχει άγρια την αίσθηση σαν άμμο.

Η κινεζική του προέλευση είναι αναμφισβήτητη. Η ιστορία του Σαρ Πέι χρονολογείται από την δυναστεία του Χαν (206-220 μ.Χ). Υπάρχουν αγγεία  και αγαλματίδια αυτής της εποχής που απεικονίζουν στιβαρά σκυλιά με κοντή ουρά. Συμφώνα με αρχαία χειρόγραφα το Σαρ Πέι χρησίμευε στο κυνήγι και για την προστασία του κοπαδιού.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και στις μάχες.


Θεωρείται ότι το Θιβετιανό Μαστιφ και το Τσοου Τσοου έχουν άμεση συγγένεια με την φυλή. Με το Τσοου Τσοου άλλωστε έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της μπλε γλώσσας.

Η προέλευση της φυλής το Κουανγκ Τουνγκ (Guangdong) στα παράλια της Κινας κοντά στην πολη Ντα Λετ. Αυτή η φυλή ήταν μια διαφορετική εκδοχή αφού μετατράπηκε σε σκύλος για μάχες. Η μορφή του αρχίζει να διαφοροποιείται. Αν και όλοι συμφωνούν με την προέλευση του ωστόσο αμφισβητείται η εποχή της εμφάνισης του.
Πολλά αγάλματα σε κινέζικους τάφους βρέθηκαν από την εποχή του Χαν. Τα αφτιά του λέγεται ότι ήταν τόσο μικρά όσο το νύχι του αντίχειρα ώστε ο αντίπαλος να είναι δύσκολο να τα βρει για να αρπάξει.shar-pei-history3Οι κυνομαχίες ήταν η αγαπημένη ενασχόληση των αγροτών και των κατοίκων μικρών πόλεων, έτσι το Σαρ Πέι θεωρείτο ότι ήταν ο ιδανικός πολεμιστής μαχητής.

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας (1949) θεώρησε τους σκύλους είδος πολυτελείας. Συμφωνά με τον Μάο αυτά τα σκυλιά ήταν άχρηστα. Ο Μαο Τσε Τουγκ διέταξε τη μαζική εξολόθρευση τους. Ευτυχώς κάποιοι σκύλοι της υπαίθρου επέζησαν. Κάποιοι σκύλοι πήγαν στο Χονγκ Κονγκ.

Ο σκύλος  αυτός χρησιμοποιείτο ως κυνηγόσκυλο, φύλακας και σε κυνομαχίες. Το δάγκωμα του ψαλίδι, συνεπώς μπορούσε με ευκολία να αρπάξει τον αντίπαλο του ενώ λόγω του σκληρού τριχώματος του, ο αντίπαλος του δεν μπορούσε να τον δαγκώσει. Το τρίχωμα ως άμυνα σκληραίνει ακόμα περισσότερο. Η ευλυγισία του δέρματος ήταν αρκετά χρήσιμη ώστε να ελίσσεται και να ξεφεύγει εύκολα από το κράτημα του άλλου σκύλου.shar-pei-history5Ο νεαρός Matgo Law από το Χονγκ Κονγκ έβλεπε ότι οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνταν  κυρίως για σκυλομαχίες. Επειδή το Χονγκ Κονγκ ήταν Αγγλική αποικία άρχισαν να μπαίνουν στη χώρα και άλλες φυλές σκύλων και έτσι ανακάλυψαν ότι το Σαρ Πέι δεν είναι ο απόλυτος σκύλος μαχητής.
Άρχισαν τις μίξεις του με Μπουλντόγκ, Μπουλ τερίερς και σταρφοσαιρντ τερρίερς για να γίνουν πιο δυνατά. Τα πραγματικά Σαρ Πέι άρχισαν να γίνονται όλο και λιγότερα.
Ο νεαρός Law βλέποντας την καταστροφή αυτού του ιδιαίτερου σκύλου που κρατούσε τις ρίζες της αρχαίας Κίνας και τις ιδιαιτερότητες του Κινέζικου λαού, προσπάθησε να σώσει την φυλή και τα κατάφερε. Μάζεψε σκύλους και με ένα πρόγραμμα κλειστής αναπαραγωγής (αυτή μονό την επιλογή είχε) κατάφερε ως ένα βαθμό να είχε κάποια καλά δείγματα σκύλων.

shar-pei-history2

Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να σώσει την φυλή μόνος του έγραψε ένα άρθρο στο Αμερικανικό περιοδικό DOGS (τον Απρίλιο του 1973) κάνοντας ένα αφιέρωμα στη φυλή και γράφοντας την ιστορική φράση για τους γνώστες της φυλής «που ξέρετε αν σώσουμε αυτή την φυλή ίσως να γίνουν πιο διάσημα από τα πεκινουά».

shar-pei-history6

Η έκκληση για βοήθεια του νεαρού Law έπιασε τόπο και αρκετοί Αμερικάνοι ζήτησαν να πάρουν σκυλιά και να προσπαθήσουν να σώσουν όπως μπορούν την φυλή. Η δημοτικότητα του Σαρ Πέι ανέβηκε κατακόρυφα κυρίως για την  ασυνήθιστη ζαρωμένη έκφραση και για να πάρει  κανείς ένα τέτοιο σκύλο έπρεπε να δώσει πολλές χιλιάδες δολάρια και να είναι στις λίστες αναμονής για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1978 το Shar Pei μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως ο ποιο σπάνιος σκύλος στον κόσμο….

Έτσι το  1974 ιδρύεται το πρώτος όμιλος Σαρ Πέι. Το 1985 καθορίζονται τα κοινά χαρακτηριστικά του. Στη χώρα μας είχαμε την τιμή να  γνωρίσουμε  τον Matgo Law μετά από πρόσκληση του Όμιλου Σαρ Πέι Ελλάδας.

shar-pei-law

Χαρακτήρας – ιδιοσυγκρασία – Προσωπικότητα

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Σαρ Πέι τόσο ιδιαίτερο?
Η εμφάνιση ή ο χαρακτήρας του? Μόνο όποιος έχει ένα τέτοιο σκύλο μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

Είναι υπάκουο και αυταρχικό, με απόλυτη ηρεμία. Τίποτα δεν το εντυπωσιάζει ούτε το αναστατώνει. Είναι μεσαίων διαστάσεων με μεγάλη μυϊκή δύναμη. Ο ισορροπημένος χαρακτήρας το κάνει ελκυστικό. Είναι ακμαίο, θαρραλέο πιστό, ήρεμο, ευγενικό.

Θυμίζει τους παλαιούς Κινέζους, πιστούς στην παράδοση, ήρεμους, ανεξάρτητους, στοργικούς άλλα και πολύ προστατευτικούς. Αξιοπρεπής και ευφυής. Είναι ένα σκυλί για παρέα και προσαρμόζεται εύκολα σε καταστάσεις. Του αρέσει να εξασκεί έναν έλεγχο στο περιβάλλον που τον περιβάλλει, διώχνοντας τις ξένες παρουσίες.

Η καχυποψία σε σχέση με τους ξένους είναι τυπικά σκυλίσια, μερικά Σαρ Πέι είναι επιφυλακτικά. Γι’αυτό το είδος σκύλου αυτός που είναι εκτός «κοπαδιού» είναι απλά ένας ξένος και τον κρατάει μακριά από το γκρουπ της οικογένειας. Δηλαδή θα μας απαγορεύσει φιγούρες άσχημες, τους εορτασμούς που δεν το ευχαριστούν, τους περαστικούς.

shar-peis
Έχει αρκετό πείσμα και κάποια τάση για απομόνωση. Είναι αφοσιωμένος και τρυφερός με τους οικείους του.

Χρειάζεται προσοχή στην επαφή με τα αλλά ζώα λόγω του κυνηγητικού και μαχητικού παρελθόντος. Δυστυχώς αυτό το σκυλί πρέπει να λογαριαστεί  με το σκυλί του παρελθόντος οπότε χρειάζεται την μάξιμουμ κοινωνικοποίηση σε σχέση με άλλα σκυλιά από κουτάβια.

Είναι σκύλος της πόλης και του αρέσουν οι ανέσεις… αλλά και η άσκηση, όταν βρίσκεται στην έξοχη. Είναι ευγενικό και υπομονετικό με τα παιδιά, είναι αθλητικό αλλά ήρεμο συγχρόνως.

Δεν γίνεται φορτικό, αν και αγαπά πολύ τον άνθρωπο του. Μαζί με άλλα σκυλιά γίνεται κάπως ζηλιάρης. Πρέπει να έχει μερίδιο στα χάδια. Είναι πολύ ευαίσθητο, διαισθητικό και πεισματάρικο. Σε προσελκύει με τον ισορροπημένο χαρακτήρα του. Είναι πολύ αυταρχικό γι’αυτό αν έχουμε άλλο σκυλί πρέπει να διαλέξουμε με προσοχή το μικρό και να ζητήσουμε απ’τον εκτροφέα ένα μικρό όχι τόσο αυταρχικό αλλά με ήπιο χαρακτήρα. Αν πάρουμε σκύλο με ισχυρό χαρακτήρα το κουτάβι Shar Pei θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει πάνω στο σκυλί που είναι στο σπίτι σας, γι αυτό προσέξτε.

 Κοινά χαρακτηριστικά

Το Σαρ Πέι είναι ένας μολοσσός μικρού μεγέθους. Φτάνει τα 51 εκ. Αυτό εξαρτάται από την προέλευση του. Αυτό από το Χονγκ Κονγκ είναι από 51 έως 58 εκατ. Τα άλλα κυρίως τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά είναι μέχρι 51 εκ.

Είναι εύρωστο χωρίς συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Η μουσούδα του, σε ισορροπία με το κεφάλι του ώστε αυτό να μην είναι ούτε μικρό ούτε πολύ μεγάλο. Το κεφάλι είναι επίπεδο και μεγάλο. Το μέτωπο καλύπτεται από πτυχώσεις που φτάνουν ως τα μαγούλα και σχηματίζουν προγούλια. Η μύτη φαρδαίνει από τα μάτια μέχρι τη μουσούδα και καλύπτεται από δέρμα που κρέμεται στη μουσούδα. Έτσι  συγκρίνουμε το στόμα του με αυτό του ιπποπόταμου. Τα σαγόνια του είναι εξαιρετικά γερά και δυνατά. Η μύτη είναι μαύρη και πλατιά και σε άλλα είναι κεραμιδί και σε άλλα καφετιά. Τα μάτια είναι μικρά, μέσα στις κόγχες και έχουν μια αυστηρή και αξιοπρεπή έκφραση. Έχουν μαύρο χρώμα για τα σκούρα σκυλιά και για τα ανοιχτόχρωμα είναι πιο ανοιχτό.

INT. AM. GR. BGR. CH. BREKKUKOTS ROMAN 'CIN THE STONE Canine Good Citizen by American Kennel Club  R.C.C CRUFTS 2013

Τα αφτιά έχουν σχήμα ισόπλευρου τρίγωνου. Βρίσκονται ψηλά στο πλάι του μετώπου.
Η γλώσσα  ταιριάζει στο χρώμα του τριχώματος και ανάλογα είναι σκούρο μοβ ή ανοιχτό στο χρώμα της λεβάντας. Ο λαιμός δυνατός, παχύς ανάμεσα στους ώμους. Το σώμα συμπαγές. Πλάτη κοντή και γερή. Η γραμμή της πλάτης φτάνει ως το ακρώμιο και οι ώμοι πλάγιοι και μυώδεις. Το στήθος βρίσκετε ψηλά και είναι πλατύ. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια με γερό σκελετό, τα πισινά δυνατά, μυώδη και παράλληλα. Η ουρά είναι παχιά και στρογγυλή στη βάση της και πρέπει να στέκει ψηλά αφήνοντας ακάλυπτα τα γεννητικά όργανα.

shar-pei-profile

Το τρίχωμα είναι χαρακτηριστικό της φυλής. Μπορεί να είναι σκληρό, τραχύ, στητό χωρίς να έχει εσωτερικό τρίχωμα. Ανάλογα με το μήκος του τριχώματος τα χωρίζουμε σε κοντό τρίχα (Ηorse coat) και σε μακρύ τρίχα (brush coat), υπάρχει και το teddy bear τρίχωμα που είναι για μήκος τρίχας πάνω από 2 εκ άλλα αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Ως κουτάβι έχει πολλές πτυχώσεις, ενήλικο, οι πτυχές του δέρματος ελαττώνονται. Άλλωστε, φημίζεται γι’αυτές τις πτυχώσεις. Φαίνεται ότι το δέρμα αναπτύσσετε πολύ πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα.
atomic-litter
Τα χρώματα διαχωρίζονται σε dilute και με μαύρη μάσκα. Στην Ομάδα A ανήκουν τα χρώματα που έχουν μάσκα (σκούρο μαύρο ή μπλε) στο πρόσωπο και η γλώσσα πρέπει να είναι μπλε.
Στην Ομάδα B ανήκουν τα χρώματα που ΔΕΝ έχουν μάσκα στο πρόσωπο και η γλώσσα πρέπει να είναι στο χρώμα της λεβάντας.

Αφού αντιμετώπισε στις αρένες άλλα όμοια του σκυλιά, στη χωρά του ανατέλλοντος ήλιου, αυτός ο κληρονόμος της Ασιατικής σοφίας ήρθε στην Δύση για να προσελκύσει την προσοχή μας.
Η αινιγματική του εμφάνιση κρύβει ένα έξοχο σύντροφο φύλακα, συνετό.

Η Κινεζική παράδοση λέει ότι όταν Ο Θεός ζωγράφιζε τον κόσμο και έφτιαχνε τον ουρανό μια σταγόνα μπλε μπογιά έπεσε στο έδαφος, ο σκύλος του την έγλυψε,  γι’ αυτό έχει μπλε γλώσσα και είναι το Σαρ Πεϊ…

JMEDW'07,INT.GR.CY.CH. PRECIOUS HUG TRUE SECRET OF LIFE 1ο θηλυκο κουταβί φυλής - ΕURODOG SHOW '07 CRUFTS 2008 - 2nd Special Junior 2nd Inter. class World Dog Show Sweden 2008 4nd Inter. class EURODOG SHOW 2008 - ΗUNGARY CRUFTS 2009 - 2nd Limit class ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΡ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2009 - 3ο Kαλυτερή ΟΛΩΝ των φυλών και  1ος Καλυτερος για την Ομάδα 2.  Eλληνικός Αντιπρόσωπος στο Εukanuba World Challenge 2009 CRUFTS 2010 - 1st Limit class Greek Dog for the Εukanuba World Challenge 2010  QUALIFING FOR THE EUKANUBA WORLD CHALLEGE 2010 - USA

Δείτε τη Precious Hug True Secret “Fibi” στο Eukanuba World Challenge 2010:

Από τη Λίλα Λεβεντάκη, εκτροφέα Shar Pei.
Όνομα εκτροφείου: Precious Hug , Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 03/2005
Περιοχή: Καλύβια Θωρικού , web: www.sharpei-precious-hug.gr
Τηλ: 6951000273 , email: info@sharpei-precious-hug.gr

 

 

πηγή : dogpark.gr

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.