Νέα από Ελλάδα και το Σύμπαν

Αίσχος…σε αυτό το υπέροχο μέρος θέλουν δημιουργήσουν χωματερή

100_3849

 

θΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΧΙΛΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΠΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ -ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ; ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ “ΞΑΣΤΕΡΙ” ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ <,ΟΝΙ>> ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
100_3834

100_3842

100_3847

Θαυμάστε στις παραπάνω φωτογραφίες το εσωτερικό του υπό εξερεύνηση σπηλαίου “ΞΑΣΤΕΡΙ”. Θαυμάστε  το  δημιούργημα της φύσης!!!!!!!

Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας του Τμήματος Μεσσηνίας, τους οποίους και ευχαριστούμε δημόσια και ονομαστικά για αυτή την μεγάλη τους  ανακάλυψη.

Συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε την σημαντική αυτή ανακάλυψη αποτελείται από τους ;

-Βασίλη Παπαδογιωργάκη, Ανάργυρο Βλάχο,Φώτη Μπίτσικα  και Γεωργία Λαμπροπούλου  

Η εξερεύνηση των σπηλαίων θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες με τη συμμετοχή και άλλων κρατικών υπηρεσιών μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα θέλαμε δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους παρακάτω Καλλιρροίτες που με τις προσπάθειές τους βοήθησαν σε αυτή την σημαντική για τον τόπο μας ανακάλυψη

1.Τον εμπνευστή και πρωτεργάτη της κίνησης Μίμη Γκότση

2.Τους βασικούς συμπαραστάτες και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια

-Φώτη Γιαννόπουλο

-Τούλα και Γιώργο Γιαννόπουλο και

-Χρήστο Κυριακόπουλο

Νάσαστε όλοι καλά και όλοι εμείς οι συντοπίτες σας είμαστε μαζί σας στην κοινή μας προσπάθεια για την αποτροπή της κατασκευής σπουπιδοεργοστασίου-καρκινοχωματερής στην Θέση << Όνι>> της Καλλιρρόης.

Επισημαίνουμε ότι τα δυο υπό εξερεύνηση σπήλαια βρίσκονται πλησίον και έγγιστα της προτεινομένης για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου έκτασης.

 

ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΑΠΌ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 1:40 Π.Μ. 0 ΣΧΌΛΙΑ  

ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΗΓΕΙΡΕ Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ «ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ»

 Κρίσιμα ερωτήματα προς το δήμαρχο Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Αδαμόπουλο, τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας (Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Κώστα Δημητρακόπουλο, Ηλία Σακελλαριάδη και Κώστα Ρεϊτζόπουλο) και τα μέλη του Δ.Σ. Οιχαλίας, σχετικά με την αντικατάσταση μέλους της επιστημονικής επιτροπής που συνδράμει το Δήμο στην προσφυγή του στο ΣτΕ για την αποτροπή της εγκατάστασης της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Όνι» της Καλλιρρόης, περιλαμβάνουν δύο έγγραφα της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας.

 Το πρώτο έγγραφο στάλθηκε στις 18 Νοεμβρίου και ακολούθησε το δεύτερο, μερικές ημέρες αργότερα.

Το πρώτο έγγραφο 

Όπως αναφέρεται, η Συντονιστική Επιτροπή πληροφορήθηκε πρόσφατα για τη νέα σύμβαση του Δήμου με υδρογεωλόγο για τη στήριξη της προσφυγής του ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη. Επικαλούμενη επικοινωνία της με τον Χριστόφορο Καπόπουλο, βασικό μελετητή της επιστημονικής ομάδας Καλλέργη και υπογράφοντα την υδρογεωλογική μελέτη που υποβλήθηκε από την παραπάνω ομάδα- το Νοέμβριο του 2013- στο Δήμο Οιχαλίας για το πρόβλημα που δημιουργείται από την προτεινόμενη, από την ανάδοχο εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης και για την απόδειξη της ακαταλληλότητας της παραπάνω θέσης, προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος μελετητής δε συμμετέχει πλέον στην ερευνητική –επιστημονική ομάδα, η οποία-νέα ομάδα-για λογαριασμό του Δήμου καλείται- βάσει της πρόσφατα υπογραφείσας σύμβασης με το νέο συνεργάτη γεωλόγο- να στηρίξει τα συμφέροντά του στην προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ.

 Αναφέρεται, επίσης, ότι μέλος της παραπάνω ομάδας παρίσταται καθημερινά για λογαριασμό της Δημοτικής Αρχής στις γεωλογικές έρευνες που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», στο συγκεκριμένο χώρο και σημειώνεται ότι «ο κ. Καπόπουλος στον οποίο απευθυνθήκαμε, πιστεύοντας ότι συνέχιζε να είναι επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Οιχαλίας, δήλωσε πλήρη άγνοια για τη νέα σύμβαση του Δήμου και επιπρόσθετα μας δήλωσε ότι δεν κλήθηκε και, ως εκ τούτου, δε συμμετέχει στη νέα ερευνητική ομάδα Καλλέργη».

 Η Συντονιστική αναρωτιέται για το λόγο αντικατάστασης κ. Καπόπουλου, για το λόγο που διακόπηκε η πετυχημένη συνεργασία- από την πλευρά του Δήμου,-με έναν επιστημονικό συνεργάτη του, ο οποίος τυγχάνει να κατάγεται και από τη θιγόμενη περιοχή, για τη λογική με την οποία η Δημοτική Αρχή δέχθηκε την αντικατάσταση ενός με 25ετή πείρα, έμπειρου σε θέματα γεωλογίας και υδρογεωλογίας μελετητή, χωρίς προηγουμένως να έρθει σε επικοινωνία μαζί του. Επίσης, θέτει ερωτήματα για το αν το μέλος της ομάδας Καλλέργη, που παρίσταται στο χώρο των γεωλογικών ερευνών για λογαριασμό της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», έχει τη δυνατότητα πρωτοβουλίας στη διεξαγωγή των ερευνών (επιλογή του είδους, του βάθους και του αριθμού των δοκιμών για την εξακρίβωση της υδροπερατότητας των γεωλογικών σχηματισμών από την επιφάνεια και έως τα κατάλληλα βάθη).

 Εκφράζει δε την άποψη πως η αποδοχή των στοιχείων της γεωτεχνικής έρευνας που διεξάγει η ανάδοχος εταιρεία από την μελετητική ομάδα Καλλέργη, θα φέρει σε δυσμενή θέση το Δήμο σε ό,τι αφορά τη στήριξη και τη δικαιολόγηση των απόψεών του για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου στην υποδοχή απορριμμάτων. «Θεωρούμε», υπογραμμίζεται, «ότι η παρουσία του εκπροσώπου της μελετητικής ομάδας πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Θεωρούμε, επίσης, ότι αν υπάρχει τυπική και όχι η ενδεδειγμένη επιστημονικά υπόδειξη του αριθμού και του είδους των ερευνών, είναι συμφέρουσα η αποστασιοποίηση του Δήμου και της ομάδας Καλλέργη από τη διεξαγόμενη έρευνα», και προτείνουν την παρακολούθηση των διενεργούμενων γεωτεχνικών ερευνών από έμπειρο επιστήμονα- συνεργάτη του Δήμου, την ανόρυξη δειγματοληπτικής γεώτρησης σε γειτονική έκταση ιδιοκτησίας Ντίνου Γκότση, καθώς και τον άμεσο ορισμό του μελετητή Χριστ. Καπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου, με ανεξάρτητη σύμβαση από αυτήν της ομάδα Καλλέργη, ο οποίος θα συνεπιβλέψει τις πραγματοποιούμενες εργασίες ανόρυξης και δειγματοληψίας, προκειμένου αυτές, που είναι και οι πιο σημαντικές για την έκβαση του θέματος, να ελεγχθούν με την απαιτούμενη εγκυρότητα. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα προηγούμενα πρέπει να γίνουν άμεσα, πριν από την ολοκλήρωση των δειγματοληπτικών εργασιών του συνεργείου της αναδόχου εταιρείας που πρέπει να λάβει εντολή από το Δήμο προσωρινής διακοπής των ερευνητικών εργασιών έως και τον επίσημο ορισμό του Χριστ. Καπόπουλου ως συνεργάτη του Δήμου.

Ακολούθησε και δεύτερο 

Με το δεύτερο έγγραφο η Επιτροπή ζητούσε να πληροφορηθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρουσίας του εκπροσώπου – επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου Οιχαλίας κατά τις ερευνητικές εργασίες στη θέση «Όνι», αν υπάρχει ουσιαστική παρουσία του επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου στις διενεργούμενες εργασίες, επαναπρότεινε την ανόρυξη δειγματοληπτικής γεώτρησης σε συνορεύοντα χώρο, ενώ γνωστοποιούσε και το έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για αυτοψία στα σπήλαια «Μούλικο» και «Ξαστέρι» και στα ευρήματα που κατέγραψε κατά την επίσκεψή της σε αυτά, κλιμάκιο του παραρτήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ζητώντας να πληροφορηθεί σε εκτός ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση του Δ.Σ. Οιχαλίας για τις ενέργειες που έχει κάνει και θα κάνει η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο αντικείμενο.  

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου-

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.