Μυστήρια

Ο αποσυμβολισμός του Μύθου της Κόπρου του Αυγεία

CHeraclesZTAugeanStables

Την καθάρισε ο Ηρακλής την 30 και πλέον ετών κόπρο, από τους στάβλους του Αυγεία, του μονάρχη με τα 3.000 βόδια.

Η κόπρος συμβολίζει την διαφθορά και την φαυλοκρατία μιας κοινωνικής και πολιτικής καταστάσεως, ενός δυναστικού καθεστώτος εξουσίας, που για χρόνια πολλά μαστίζει έναν τόπο, ώστε να δυσοσμεί απαίσια.

Είναι μία αμαρτωλή περίοδος κοινωνικής σκλαβιάς, πνευματικού σκότους, εκμετάλλευσης των ανθρώπων και ισοπέδωσης των κοινωνικών και των ηθικών αξιών. Κάτι σαν τον μονοπωλιακό συνασπισμό των τραπεζών του δυναστικού καθεστώτος εξουσίας του σήμερα, που με όλα μα όλα τα τυραννικά του κόμματα κρατεί τις Ελληνίδες και τους ΄Ελληνες απαθείς, ειδικά τους νέους, αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα της ελληνικής διανοητικής αντιστάσεως, μέσω της τυραννικής εξουσίας των καθεστωτικών κομμάτων.

Τα ύδατα των δύο ποταμών, του Αλφειού και του Πηνειού, τα οποία χρησιμοποιεί ο Ηρακλής για να καθαρίσει την κόπρο, συμβολίζουν την καθαρτική ιδιότητα της συγκεντρώσεως του φωτός (Αλ-φειός), όπως και την υποταγή της ύλης στο ανθρώπινο πνεύμα (Πη-νειός). Η επίτευξις της εντάξεώς τους, στην σκοπιμότητα της συλλογικής ευδαιμονίας ανθρώπων ελληνικών, ξεπλένει όλες τις πνευματικές τους ακαθαρσίες, αφυπνίζοντας την συνειδητότητά τους εις το διηνεκές.

Ο Ηρακλής καθιστά ορατό τον μυστικισμό των σκοτεινών δυνάμεων, αποκαλύπτωντας τα πάντα, μέσω της συγκεντρώσεως του φωτός και της υποταγής της ύλης στο ανθρώπινο πνεύμα. ΄Ολες οι μάσκες, όλα τα προσωπεία πέφτουν, καθώς διαχωρίζεται η ήρα από το στάρι.

 

 

 

 

 

 

πηγή από τον Νίκο Γεωργαντζά

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment