Μυστήρια

Αστρική προβολή και Αστρικά ταξίδια

astriki-provoli

Η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν το σώμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου καταγράφετε από τα αρχαία χρόνια. Αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο όπως η αποκρυφίστρια φιλόσοφος Madame Blavatsky τον 19ο αιώνα- πιστεύουν ότι είναι δυνατό να επικοινωνήσουν με την κοσμική νοημοσύνη μέσα από οράματα και έντονα ονειρικά βιώματα κατά τη διάρκεια της αστρικής προβολής, αναφέρονται ως εξωσωματικές εμπειρίες.

 

Έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 8 και 20 % των ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι είχαν κάτι σαν μια εξωσωματική εμπειρία σε κάποιο σημείο στη ζωή άφηναν το φυσικό σώμα – έχοντας μια αίσθηση συνείδησης, πνεύματος, ή αλλιώς”αστρικού σώματος”,. Ενώ οι περισσότερες εμπειρίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κάτω από την επήρεια της ύπνωσης, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το κάνουν, όταν απλώς χαλαρώνουν. Σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία, το αστρικό σώμα παραμένει συνδεδεμένο, μέσω ενός μέσου π.χ. ασημί κορδόνι (που παρομοιάζετε με τον ομφάλιο λώρο), που δένει τη συνείδηση με το φυσικό σώμα.

 

Ένας άνδρας με το όνομα Mark Pritchard προσφέρει ένα online μάθημα και το βιβλίο για το πώς να μαθαίνει κάποιος να κάνει αστρικό ταξίδι σε οκτώ εβδομάδες. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το αστρικό ταξίδι είναι ένα από τα δύο αεροπλάνα για την πέμπτη διάσταση. Είναι εκεί όπου λαμβάνουν χώρα τα όνειρα, όπου οι μυστικιστικές διδασκαλίες δίνονται και όταν ο αποθανών πάει …. μπορεί να συναντήσει πνευματικά όντα στο αστρικό του ταξίδι, να ανακαλύψει τη μυστική γνώση, να μάθει για τον εαυτό του, να δει πού είναι τα πνευματικά του εμπόδια και τα εσωτερικά του ελαττώματα, να μάθει την κρυμμένη σοφία σχετικά με το θάνατο, την διαδικασία της αφύπνισης, να πάρει προαισθήματα και μηνύματα από το μέλλον, να λαμβάνει καθοδήγηση, να ανακαλύψει το νόημα της ζωής, να ανακαλύψει τι συμβαίνει με το θάνατο, και πολλά άλλα. … σαν να είναι κάτι που συμβαίνει πραγματικά. Μπορεί να βρει τον εαυτό του  πραγματικά σε μια άλλη διάσταση, που υπάρχει έξω από τον φυσικό κόσμο. Αισθάνεται ότι είναι σε θέση να πετάξει, να περάσει από τοίχους και κάνει ταξίδια σε μακρινούς τόπους. Είναι μια ένα βαθιά εμπειρία. ”

 

Επιστήμη και αστρική προβολή

 

Μπορεί να είναι μια βαθιά εμπειρία, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί επιστημονικά κατά το πόσον ή όχι το πνεύμα ενός ατόμου βγαίνει από το σώμα. Η απλούστερη και καλύτερη εξήγηση για τις εξωσωματικές εμπειρίες είναι ότι το άτομο έχει απλώς φαντασιώσεις και όνειρα. Επειδή δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η ψυχή υπάρχει – ή για εκείνο το θέμα ότι η συνείδηση ​​μπορεί να υπάρξει έξω από τον εγκέφαλο – το σκεπτικό πίσω από αστρική προβολή απορρίπτεται από τους επιστήμονες. Μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές αρχές, ‘πως το ξυράφι του Όκκαμ, είναι ότι αν ένα φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί με πολλές διαφορετικές θεωρίες που προτείνονται ως λύσεις, το πιο απλό (ή αυτό με τις λιγότερες παραδοχές) είναι πιθανό να είναι και η σωστή απάντηση. (Ένα κοινό παράδειγμα αυτού είναι η δήλωση, “Όταν ακούσετε καλπάσματα, σκέφτεστε άλογα, που δεν είναι μονόκεροι” – “. Όταν έχετε μια ονειρική εμπειρία, στον ύπνο ή την ανάπαυσηδεν είναι αστρική προβολή.

 

Οι επαγγελματίες του αστρικού ταξιδιού επιμένουν ότι μπορεί να είναι πραγματική, επειδή φαίνεται τόσο ζωντανή, και μερικές από τις εμπειρίες είναι παρόμοιες, ακόμη και για τους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Αλλά δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν με την αστρική προβολή να έχουν παρόμοιες εμπειρίες και ο όρος αυτός είναι “καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση”: όταν υπάρχει μια καθοδήγηση (όπως ψυχολόγος ή αστρικός δάσκαλος) λέει σε ένα άτομο τι πρέπει να περιμένει από την εμπειρία. Η δύναμη της υποβολής μπορεί να είναι ισχυρή, και το άτομο που έχει πει ότι θα συναντήσουν ένα ξένο ή κάποιες θεϊκές οντότητες που προσδίδουν κοσμική σοφία είναι πιθανό να φανταστεί κανείς ακριβώς αυτό το πράγμα.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι που αφήνουν το σώμα τους είναι στην πραγματικότητα στο πουθενά – και σίγουρα όχι οπουδήποτε στη Γη. Ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι η «ταξίδι» λαμβάνει χώρα στο μυαλό και όσοι επιστρέφουν από την εξωσωματική εμπειρία δεν μπορεί να δώσουν επαληθεύσιμα στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με τα μέρη που έχουν πάει ή τι έχουν δει. Αν υπήρχαν  πραγματικά, τα αστρικά ταξίδια θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα. Δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη να στείλουν τους ανθρώπους σε επικίνδυνες συνθήκες – όπως το 2011 στην πυρηνική καταστροφή στην Fukushima Daiichi της Ιαπωνίας – για να μάθουν ποια είναι η κατάσταση (ή εάν επίκειται κατάρρευση). Αντ ‘αυτού, οι μηχανικοί θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκεφθούν απλά την περιοχή αστρικά και να επιθεωρήσουν τη ζημιά και να αναφέρουν το τι συμβαίνει χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης από την ακτινοβολία.

 

Για εκείνο το θέμα, αν το συνδέσει κανείς μπορεί να πετάξει, να πάει μέσα από τοίχους, και να κάνει τον γύρο του πλανήτη, θα έπρεπε να είναι ένα απλό θέμα για ομάδες αστρικών προβολών να εντοπίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κρυβόταν στο Πακιστάν, και να σώσουν αθώες ζωές (για να μην αναφέρουμε την επικήρυξη των 25 εκατομμύριων δολάριων ως αμοιβή). Οι διεισδυτικές συνειδήσεις τους, θα μπορούσαν εύκολα να επισκεφθούν top-μυστικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και να επιστρέψουν με σημαντικές πληροφορίες για τα πάντα, από εταιρικά μυστικά του εμπορίου, μέχρι στρατιωτικούς πυρηνικούς κωδικούς. Αν τα αστρικά σώματα πραγματικά μπορούν να επισκεφθούν άλλους πλανήτες, τότε δεν φαίνεται να υπάρχει και μεγάλη ανάγκη για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για τα ρόβερ του Άρη, δεδομένου ότι οι επιστήμονες και οι μηχανικοί θα μπορούσαν απλά να μεταβούν εκεί με αστρική μορφή κατά τη διάρκεια των ονείρων και να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφία, τη σύνθεση του εδάφους, την οικολογία, και ούτω καθεξής.

 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Susan Blackmore, συγγραφέα του βιβλίου «Πέρα από το Σώμα: Διερεύνηση των Out-of-the-Body Experiences,” οι άνθρωποι που βιώνουν αστρικό ταξίδι “έχουν βρεθεί να έχουν υψηλότερη βαθμολογία, σε αρκετές έρευνες, σχετικά με το μέτρο απορρόφησης, [είναι δηλ.το μέτρο της ικανότητας ενός ατόμου να πληρώσει την πλήρη προσοχή σε κάτι και να βυθιστεί σε αυτό, ακόμη και αν δεν είναι πραγματικό, σαν μια ταινία, ένα παιχνίδι, ή να φανταστεί μια εκδήλωση. Οι Out-of-body experiencers είναι πιο  πραγματοποιήσιμες εάν ο υποβαλλόμενος, είναι λιγότερο επιρρεπείς από το μέσο όρο σε φαντασιώσεις, αν δεν έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, και κανένα εμφανές σύμπτωμα ψυχοπαθολογίας ή ψυχικής ασθένειας. [ Σχετικό: Out-of-Body Ψευδαισθήσεις σχετίζεται με Brain Glitch ]

 

Είναι επίσης πιθανό ότι κάποια εξωσωματικές εμπειρίες είναι το αποτέλεσμα του ονείρου κατά τη διάρκεια, αυτό που ονομάζεται “microsleep” – μικρής διάρκειας ύπνος για οπουδήποτε από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου έως λίγο περισσότερο από μισό λεπτό, και να μην το συνειδητοποιούν. Αυτό είναι λογικό όταν οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, σε χαλάρωση, ή να κάνουν κουραστικές δραστηριότητες, όπως ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς με φορτηγά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να πιστεύουν ότι ήταν έξω από το σώμα του για λεπτά ή ακόμα και ώρες, όταν στην πραγματικότητα απλώς έχει την εμπειρία αυτού που ονομάζετε microsleep. Αν ένας πιστός στην αστρική προβολή έχει ένα ξαφνικό, ανεξήγητο και ζωντανό όνειρο και δεν ξέρει ότι κοιμόταν, αυτό θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευθεί ως μια εξωσωματική εμπειρία.

 

Αν και οι επαγγελματίες που καθοδηγούν άτομα στην αστρική προβολή πείθουν για τις  εμπειρίες τους ότι είναι πραγματικές και όχι απλώς όνειρα ή φαντασιώσεις, τα στοιχεία τους γενικά είναι όλα ανεπίσημα – ακριβώς όπως ένα άτομο που παίρνει LSD και μπορεί να είναι πραγματικά πεπεισμένοι ότι αλληλεπιδρούν με το Θεό, νεκρούς, ή αγγέλους, ενώ στο έδαφός τους να βιώνουν μια αλλαγμένη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρήστες ναρκωτικών αναφέρονται σε μια ψυχεδελική εμπειρία ως «ταξίδι».

 

Η Αστρική προβολή είναι ένα διασκεδαστικό και ακίνδυνο χόμπι που μπορεί να φαίνεται βαθιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να αλλάξει τη ζωή. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες συμβαίνουν έξω από το σώμα, αλλά μόνο και μόνο στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

 

 

 

Πηγή : Benjamin Radford αναπληρωτής εκδότης του περιοδικού Skeptical Inquirer science magazine και συγγραφέας έξι βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων του Scientific Paranormal Investigation: How to Solve Unexplained Mysteries.”

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment