Γενικά...

Τι είναι το Αγιουρβεδικό Μασάζ και πως βοηθάει το σώμα μας ?

ayurveda-1

Η Αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο ινδικό σύστημα ιατρικής που αντιμετωπίζει ολιστικά τον άνθρωπο και στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση τ ων ασθενειών ή των δυσάρεστων συμπτωμάτων σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στη διατήρηση της υγείας μέσω της χρήσης φυσικών βοτάνων, ανθέων και ριζών, δώρα που μας έχει προικίσει η μητέρα φύση. Η Αγιουρβέδα είναι σανσκριτική λέξη, που σημαίνει «Η επιστήμη της ζωής», από το «ayuh» που σημαίνει «ζωή» και το «veda» που σημαίνει «επιστήμη».

 

Ο ενδοκρινολόγος και γιατρός της Αγιουρβέδα Deepak Chopra έχει πει: «Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας τόπος χωρίς ασθένειες, ένας τόπος όπου δεν νιώθει ποτέ πόνο και όπου δεν μπορεί να γεράσει ή να πεθάνει. Όταν πηγαίνετε σε αυτόν τον τόπο, οι περιορισμοί που όλοι αποδεχόμαστε παύουν να υπάρχουν, ούτε καν υπολογίζονται σαν πιθανότητα. Αυτός ο τόπος ονομάζεται «τέλεια υγεία». Στόχος της Αγιουρβέδα είναι η τέλεια υγεία σε φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο. Η αγιουρβεδική φιλοσοφία είναι βασισμένη στις τρεις doshas, οι οποίες είναι οι Vata, Pitta, Kapha, και αποτελούν τη βασική δομή των στοιχείων του σώματος. Οι doshas συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα μας και κάθε σύμπτωμα που έχουμε στο φυσικό μας σώμα είναι αποτέλεσμα διαταραχής των doshas. Μεταξύ του νου και του σώματος υπάρχει ένας χώρος όπου η σκέψη μετατρέπεται σε ύλη και αυτόν τον χώρο καταλαμβάνουν οι τρεις doshas. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στον νου μας, αυτό καθρεφτίζεται στο σώμα μας. Η αναλογία των τριών doshas καθορίζει τον αγιουρβεδικό τύπο του ανθρώπου, ο οποίος εντοπίζεται πριν από τη διαδικασία μιας θεραπευτικής συνεδρίας Αγιουρβέδα. Η Αγιουρβέδα διαθέτει μια σειρά από θεραπευτικές μεθόδους ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων είναι το αγιουρβεδικό μασάζ και οι θεραπείες Vasti.

 

 

 

Μασάζ σε όλο το σώμα!

 

Το αγιουρβεδικό μασάζ γίνεται σε ολόκληρο το σώμα με ζεστά αγιουρβεδικά έλαια, δίνοντας έμφαση στα σημεία marmas. Τα σημεία αυτά αποτελούν περιοχές του σώματος, όπου συναντιούνται αρτηρίες, τένοντες κόκκαλα, αρθρώσεις και μορφοποιούν ζωτικές θέσεις που είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση ισορροπίας στο σώμα. Με το αγιουρβεδικό μασάζ ο άνθρωπος αποκτά πολλά οφέλη, καθώς χαλαρώνει ο νους και το σώμα του, εξισορροπείται σε σωματικό και ενεργειακό επίπεδο, έχει περισσότερη ευεξία, υγεία και νοητική διαύγεια, ενώ μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως στρες, άγχος, αϋπνίες, σωματικοί πόνοι. Ακόμα συμβάλλει στην απελευθέρωση των εντάσεων και των μυϊκών πόνων, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου, αυξάνει την παραγωγή αιμοσφαιρίων, και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Επίσης, το τακτικό μασάζ βελτιώνει την όραση και μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

 

Μασάζ σε κεφάλι και αυχένα!

 

Το μασάζ κεφαλιού και αυχένα γίνεται με ζεστό αγιουρβεδικό έλαιο από βότανα και δίνεται έμφαση στα σημεία marma που έχουμε σε αυτές τις περιοχές. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει τους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, με αποτέλεσμα την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Πιο συγκεκριμένα:

 

• Απελευθερώνει το άγχος και το στρες.

 

• Βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική διάθεση του ανθρώπου.

 

• Προλαμβάνει και θεραπεύει τον πονοκέφαλο.

 

• Προλαμβάνει και κάνει καλό στο αραίωμα των μαλλιών.

 

• Αποτρέπει το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

 

• Προλαμβάνει την τριχόπτωση.

 

• Δυναμώνει τα οστά του κρανίου.

 

• Βελτιώνει την όψη του προσώπου.

 

• Είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών.

 

• Κάνει καλό στις περιπτώσεις ξηροδερμίας και φαγούρας στο κεφάλι.

 

Θεραπείες Vasti

 

Οι θεραπείες Vasti πραγματοποιούνται σε πολύ ιδιαίτερα και ζωτικά marma στο ανθρώπινο σώμα και αντιμετωπίζουν τον πόνο και τα σωματικά συμπτώματα ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου. «Vasti» σημαίνει «δοχείο». Το δοχείο αυτό είναι ένα χειροποίητο ζυμάρι, ξεχωριστό για κάθε συνεδρία, μέσα στο οποίο χύνεται το έλαιο. Οι συνεδρίες Vasti γίνονται με ζεστό αγιουρβεδικό έλαιο από βότανα, το οποίο καταπραΰνει τους μυς και τους βοηθάει να δυναμώσουν, εξισορροπεί τον νου, το συναίσθημα, και βοηθάει στη διαχείριση του στρες, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Το έλαιο που χρησιμοποιείται εμπεριέχει μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Το έλαιο χύνεται σε ένα δοχείο από ζυμάρι στην περιοχή του σώματος όπου υπάρχει πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία είδη θεραπείας Vasti και είναι τα εξής:

 

Κati Vasti

 

Στη θεραπεία Kati Vasti τοποθετείται το ζυμάρι στην κάτω περιοχή της μέσης του ανθρώπου. Η θεραπεία αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις πόνου της μέσης, ισχιαλγίας, δισκοπάθειας και σε αιτίες που προκαλούν πόνους στην περιοχή της κοιλιάς, όπως η περίοδος ή οι δυσλειτουργίες των εντέρων. Επίσης, ωφελεί την ουροδόχο κύστη, τον πόνο στα νεφρά, τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια.

 

Uro Vasti

 

Στη θεραπεία Uro Vasti τοποθετείται το ζυμάρι στην περιοχή του στήθους. Η θεραπεία αυτή ενδείκνυται σε περιπτώσεις πόνου στο στήθος, σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, ή σε περιπτώσεις βήχα. Βοηθάει επίσης σε προβλήματα της καρδιάς, αλλά και σε περιπτώσεις θλίψης, άγχους και συναισθηματικής φόρτισης. Επίσης, είναι μια πολύ χρήσιμη θεραπεία για τους καπνιστές, αφού αποσυμφορίζεται η περιοχή του θώρακα και βελτιώνεται η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.

 

Greva Vasti

 

Στη θεραπεία Greva Vasti το ζυμάρι τοποθετείται στην περιοχή του αυχένα. Η θεραπεία αυτή είναι ιδανική σε περιπτώσεις πόνου ή δυσκαμψίας του αυχένα, για πόνο και σφίξιμο στους ώμους, για πονοκέφαλους και ιλίγγους. Ακόμα, καταπραΰνει το άγχος, βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, στην αυχενική σπονδύλωση, στα μουδιάσματα των χεριών και σε περιπτώσεις δυσκαμψίας στην πλάτη.

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.