Γενικά...

Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός NLP ;

 

NLP

Το Neuro-Linguistic Programming ή αλλιώς Νευρογλωσσικός Προγρμμάτισμός (NLP) είναι η βάση για την Νευρογλωσσική  Ψυχοθεραπεία (NLPt). Αυτή η θεωρεία αναπτύχθηκε από τους Richard Bandler και John Grinder. Η βασική πεποίθηση αυτής της θεωρίας είναι ότι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν με το περιβάλλον τους, όπως αυτό είναι, αλλά κατά μεγάλη πιθανότητα χτίζουν την αντίληψή τους με βάση τις εμπειρίες τους που σχετίζονται με τον κόσμο γύρω τους. Κάθε άτομο αναπτύσσει το δικό του χάρτη του κόσμου του και με τον τρόπο αυτό, κανείς δεν έχει ποτέ μια εικόνα που αντιπροσωπεύει πλήρως το πραγματικό του περιβάλλον. Επειδή κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά τα γεγονότα της ζωής, και στη συνέχεια αντιδρά διαφορετικά σε αυτά, δεν υπάρχουν ίδιοι άνθρωποι που θα μπορέσουν ποτέ να καθοδηγηθούν στην ίδια διαδρομή. Η τεχνική αυτή επιτρέπει σε ένα πρόσωπο να δει τα βήματα που τον έχουν οδηγήσει εκεί που είναι και να εξετάσει τις αρνητικές και θετικές επιδράσεις, τις συμπεριφορές και τις επιλογές που τους έφερε σε αυτήν την θέση. Το NLP εξετάζει επίσης τους τομείς της επιτυχίας και χρησιμοποιεί αυτές ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη άλλων επιτυχημένων συναισθήματων και καθορίζει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να χρησιμοποιήσει αυτές τις εμπειρίες και τα συναισθήματα σε καθημερινές καταστάσεις. Αυτή η τεχνική των “μοντέλων” επιτρέπει την ταχεία μετατροπή μας, εκεί που θέλουμε να είμαστε.

 

Θεωρία του NLP

 

Τεχνική, Μεθοδολογία και Επιστημολογία της NLP

 

Είναι αποδεκτό το NLP;

 

Πως έχουμε ταχεία Αποτελέσματα NLP ;

 

 

 

Θεωρία του NLP

 

Κάθε πρόσωπο έχει δημιουργησεί με έναν εσωτερικό υπολογιστή, στο μυαλό του. Οι πληροφορίες απορροφώνται από το μυαλό του, περνώντας μέσα από τις αισθήσεις του και να υφίσταται επεξεργασία μέσω διαφορετικών μηχανισμών. Η κοινή έκφραση των συναισθημάτων, των συμπεριφορών. Οι απαντήσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της εσωτερικής επεξεργασίας αυτών. Αυτές οι δράσεις και οι απαντήσεις στη συνέχεια απορροφάται από το μυαλό, επανεπεξεργαζονται και εκφράζονται επανειλημμένα. Ο μηχανισμός επεξεργασίας είναι υποκειμενικός βασισμένος στη δική του μοναδική εμπειρία κάθε ατόμου και τα εξωτερικά γεγονότα της ζωής. Το NLP μπορεί να αναφέρεται ως εγχειρίδιο λειτουργίας για το μυαλό των ανθρώπων που μπορεί να τους καθοδηγήσει στα απαραίτητα βήματα για να επαναπρογραμματίσει μηχανισμούς επεξεργασίας, όταν παράγουν ανεπιθύμητες εκφράσεις.

 

Τεχνολογία, Μεθοδολογία και Επιστημολογία του NLP

 

Το μοντέλο NLP περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς τομείς:

 

1 Τεχνολογία -. NLP έχει συγκεκριμένες τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ορισμένων αποτελεσμάτων, κυρίως για να επηρεάσει κανείς τις αντιλήψεις, τα συναισθήματα και τις δράσεις για τις εμπειρίες της ζωής.

 

2 Μεθοδολογία -. NLP βασίζεται σε μια εύπεπτη ομάδα σκέψεων και ιδεών που παρέχουν την κατανόηση και την καθοδήγηση σε σχέση με τις διάφορες τεχνικές και εφαρμογές.

 

3 Επιστημολογία NLP-. Η Διορατικότητα και κατανόηση έρχεται μέσα από τον πειραματισμό και τη δράση. Οι μέθοδοι δοκιμών NLP αξιολογούν λεκτικούς δείκτες και καθορίζουν την αποτελεσματικότητά τους.

 

Eίναι αποδεκτό το NLP;

 

To NLP έχει τις ρίζες του στην μέθοδο Gestalt της ψυχολογίας, καθώς και την θεωρεία της οικογενειακής θεραπείας της Virginia Satir, (ανθρωπιστική ψυχολογία), και ακόμη στην μέθοδο Ericksonian (Σύντομη θεραπεία). Κατά τη διάρκεια της φάσης της θεραπείας του NLP, ο θεραπευτής θα συνεργαστεί με τον πελάτη για τον προσδιορισμό των στόχων στους τομείς της συναισθηματικής κατάστασης, τα πρότυπα συμπεριφοράς, και τις φιλοδοξίες που έχει στην ζωή. Με την εξέταση του χάρτη που διαθέτει το άτομο, θα πρέπει να καθοδηγείται για να βρει τις δεξιότητες που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα και να τους ενισχύσουν. Επιπλέον, ο θεραπευτής θα συνεργαστεί με τον πελάτη για να διαμορφώσει και να αναπτύξει νέες δεξιότητες που θα αντικαταστήσουν τελικά την αντιπαραγωγική δεξιότητα και συμπεριφορές, για να επιτευχθούν αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αναγνωρίζοντας σαφώς συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς, ένας πελάτης μπορεί να προσδιορίσει ποια είναι αυτά για να τα αλλάξει και να σχεδιάσει τα αναγκαία μέτρα.

 

Ταχεία Αποτελέσματα του NLP

 

Το NLP έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ταχεία αποτελέσματα και να παράσχει κατανόηση για τη συμπεριφορά ενός ατόμου και γνωστικά πρότυπα. Επιπλέον, συχνά αναγνωρίζεται ως μια μέθοδος για την εξέταση της εσωτερικής γνώσης ενός ατόμου από την εμπειρία του και την εφαρμογή των εν λόγω πληροφοριών ως εργαλείο για την αλλαγή του. Το NLP έχει σχέση με την γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT), αλλά διαφέρει σημαντικά σε κάποια λεπτά σημεία, ως προς τις διακρίσεις και την ικανότητα να διευκολύνει τη μεταμόρφωση του ατόμου σε μικρότερες χρονικές περιόδους.

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.

Leave a Comment