Γενικά...

Πως καθιερώθηκε το έθιμο της ψητής γουρνοπούλας στην Πελοπόννησο

Written by milt-man

gouroun

Διαδεδομένο φαγητό στη Νότια Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Μεσσηνία είναι η  ψητή γουρνοπούλα με την ιστορία της να αρχίζει στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Όταν γινόταν μια τοπική εορτή ή ένα κοινωνικό γεγονός οι Τούρκοι, έπεφταν επάνω σαν τις ακρίδες και δεν άφηναν τίποτα, από ψητά αρνιά. Έτσι οι Έλληνες καθιέρωσαν το ψήσιμο του γουρουνόπουλου, καθότι και από την μυρωδιά και μόνο οι Τούρκοι την κοπανάγαν και δεν πλησίαζαν καν. Έτσι στις συγκεντρώσεις αυτές, έβρισκαν την ευκαιρία και συναθριζόντουσαν οι καπεταναίοι, καταστρώνοντας τα σχέδιά τους. Οι Τούρκοι γνωστοί πλιατσικολόγοι, το μόνο που δεν πείραζαν ήταν τα γουρούνια. 

Εξαιτίας του ότι οι Μουσουλμάνοι, δεν καταναλώνουν χοιρινό, κρέας οι κάτοικοι της περιοχής, και ειδικότερα της Μεσσήνης, άρχισαν να εκτρέφουν χοίρους, οι οποίοι μάλιστα ζούσαν ελεύθεροι μέσα στην πόλη αποτρέποντας, όπως λέγεται του Τούρκους να βρίσκονται στην πόλη.

Η χοιροτροφία στην Μεσσήνη περιορίστηκε σημαντικά μόνο μετά το 1920. Μέχρι τότε οι χοίροι «ήσαν πολλαπλάσιοι των ανθρώπων» όπως αναφέρει ειρωνικά, ο Ιατρός Π. Κορύλλος στο οδοιπορικό του «Από Πατρών έως Καλάμας» το 1890. 

Αν σκεφθούμε ότι οι κάτοικοι Μεσσήνης ήταν 7.000 το 1890, μπορούμε να φανταστούμε πόσοι ήταν οι εκτρεφόμενοι χοίροι!Το 1920, τελάληδες ειδοποιούν τον ντόπιο πληθυσμό ότι απαγορεύεται να κυκλοφορούν ελεύθερα τα γουρούνια, διότι οι χωροφύλακες θα τα σκότωναν. 

 Έτσι λοιπόν καθιερώθηκε και επεκτάθηκε το έθιμο της ψητής γουρνοπούλας από την Μεσσήνη.

 

Πηγή :simaianews.blogspot.gr 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.