Γενικά...

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ειναι-το-παιδι-μου-αλλεργικο-τελικό1

Η αλλεργία στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί με μία μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων από διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το γεγονός αυτό συχνά δημιουργεί σύγχυση τους γονείς για το είδος του προβλήματος. Συνήθως, η συμπτωματολογία είναι  αυτή που θα μας υποψιάσει ότι υπάρχει αλλεργική νόσος και ποια μπορεί να είναι αυτή. Όμως, σε πολλά παιδιά συνυπάρχουν περισσότερες από μία αλλεργικές νόσοι, με σύνθετα συμπτώματα και σημεία.

Αν το παιδί σας έχει κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα, τότε υπάρχει υποψία αλλεργικής νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε ένα σύστημα π.χ. μύτη, ή να επηρεάζουν διάφορες περιοχές του σώματος όπως συμπτώματα από το αναπνευστικό και το δέρμα.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε συνήθεις νόσους της παιδικής ηλικίας. Παρόλα αυτά, στην αλλεργία, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ραγδαία και από πολλά συστήματα , να διαρκούν πολύ ή να είναι συχνά (π.χ. το παιδί μου ¨κρυολογεί¨ συχνά ) ή να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ίδια εποχή. ή να είναι επίμονα και να εμφανίζονται χωρίς εμφανή αιτία π.χ. ¨το παιδί μου είναι συνεχώς κρυολογημένο¨, Αν, μετά τα παραπάνω, έχετε λοιπόν οποιαδήποτε τέτοια υποψία ενημερώστε το γιατρό σας και ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού αλλεργιολόγου για να σας βοηθήσει.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργικών παιδιών αυτών, αναγνωρίζει λανθασμένα αβλαβείς ουσίες ως δυνητικά επικίνδυνες και  αντιδρά. Τα κύτταρα που συμμετέχουν στην αντίδραση βρίσκονται σε περιοχές του σώματος που έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον: το δέρμα, το αναπνευστικό (μύτη, πνεύμονες),  τα μάτια και το  γαστρεντερικό. Παρόλα αυτά, αν μία αλλεργική αντίδραση ξεκινήσει σε ένα σύστημα μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά, και ενώ φαίνεται πως τα άτομα που εμφανίζουν μία αλλεργική αντίδραση ακολουθούν κάθε φορά το ίδιο σενάριο συμπτωμάτων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μία ήπια αντίδραση την επόμενη φορά δεν θα είναι βαρύτερη. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό η αλλεργία στα παιδιά να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Τα αλλεργικά συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα πολλών παιδιών. Για παράδειγμα ένα παιδί μεέκζεμα θα έχει χρόνιο κνησμό και ξηροδερμία, ενώ το παιδί με άσθμα ίσως να μην μπορεί να τρέξει και να παίξει με τους φίλους του. Αυτά που υποφέρουν από ρινίτιδα έχουν κακή ποιότητα ύπνου, ενώ παιδιά που έχουν τροφική αλλεργία πολλές φορές είναι απόμακρα και δε συμμετέχουν ενεργά στις παιδικές εκδηλώσεις λόγω του άγχους τους εξαιτίας της  πιθανότητας εμφάνισης αναφυλαξίας.

Φαίνεται λοιπόν πως τα αλλεργικά συμπτώματα έχουν συχνά σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του παιδιού. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερες καταστάσεις , για παράδειγμα, ο κνησμός στο έκζεμα μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του δέρματος, η χρόνια διάρροια σε απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, και τα ηπιότερα συμπτώματα,  όπως καταρροή ή συμφόρηση στη μύτη, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του παιδιού, προκαλώντας πονοκεφάλους, κακή ποιότητα ύπνου, κακήσχολική επίδοση. Τα παιδιά εμφανίζουν ευερεθιστότητα και κόπωση, καταστάσεις που επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τις οικογένειές τους.

Παρόλα αυτά, αν η αλλεργική νόσος διαγνωστεί έγκαιρα, οι επιδράσεις μπορεί να ελαττωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν με την κατάλληλη αντιμετώπιση, απαλλάσσοντας μικρούς ασθενείς και γονείς από ταλαιπωρία και πρόσθετα άγχη. Είναι τέλος, σημαντικό, όλοι οι γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι, διότι η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση του προβλήματος, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις, να οδηγήσει τον ειδικό αλλεργιολόγο στη χάραξη και στο σχεδιασμό νέων θεραπειών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην πλήρη ίαση.

 

About the author

Konstantina Alberti