Αποδράσεις

Παραλία Αγιάννης (Γαύδος)

Written by milt-man

gaudos01

Η παραλία του Αγιάννη ή του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται 4km δυτικά του Σαρακίνικου. Μπορείτε να την προσεγγίσετε με λεωφορείο από την Καραβέ (το μοναδικό λιμάνι της Γαύδου) ή με λιγότερο από μια ώρα περπάτημα από το Σαρακήνικο.

Η ομορφιά της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής δεν μπορεί να αποτυπωθεί μέσα στις γραμμές αυτού του κειμένου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Discovery Channel την έχει ψηφίσει στο παρελθόν ως την δεύτερη καλύτερη παραλία στο κόσμο, μετά την Χαβάη. Πράγματι, ο Αγιάννης είναι μια πανέμορφη απόμερη αμμουδερή παραλία, μέσα σε ένα άγριο αφρικανικό τοπίο.

gavdos02

Tριγύρω υπάρχουν μόνο αμμοθίνες, όμορφα βράχια, πεύκα και κέδροι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ δίπλα υπάρχει μια ταβέρνα. Η θάλασσα είναι ρηχή και με απίστευτα νερά. Σίγουρα, μια επίσκεψη θα σας πείσει, ότι αυτό το υπέροχο μέρος είναι ένα από τα ομορφότερα στο κόσμο. Ο γυμνισμός σε ένα τόσο ήρεμο μέρος επιτρέπεται, αλλά είσαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε σχέση με τον γειτονικό Λαυρακά. Επίσης, μπορείτε να κατασκηνώσετε, εφόσον βέβαια σεβαστείτε το περιβάλλον και τους εύθραστους κέδρους.

Η παραλία παίρνει το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Τριγύρω από τη σημερινή εκκλησία και στο λόφο της περιοχής, έχουν εντοπιστεί ερείπια από αρχαίων κτίρια και λαξευτές δεξαμενές. Στην παραλία, υπάρχουν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού κτίσματος.

Βόρεια και δυτικά από την παραλία, υπάρχει ένα πανέμορφο Κεδρόδασος, το οποίο έχει τεράστια οικολογική σημασία. Βόρεια από το δάσος, υπάρχει ένα ελληνιστικό νεκροταφείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Εκεί υπάρχουν 20 λαξευτοί τάφοι που έχουν συληθεί.

Η παραλία της Φετιφέ

Περπατώντας το μονοπάτι από το Σαρακίνικο προς τον Αγιάννη, θα συναντήσετε την μικρή και απόμερη παραλία της Φετιφέ. Δίπλα υπάρχει μια ταβερνούλα και το κοντινότερο σημείο του Αγιάννη που φτάνει αυτοκίνητο (και το λεωφορείο). Η παραλία σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού, μέσα στο οποίο σχηματίζονται λιμνούλες το χειμώνα. Επίσης, εντύπωση προκαλούν οι φαγωμένοι βράχοι της παραλίας που σίγουρα θα αποτελέσουν θέμα των φωτογραφιών σας.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Φετιφές ήταν ένας Σαρακηνός (ή κατά άλλους ένας εξόριστος κομμουνιστής) που κάποτε αγάπησε μια παντρεμένη Γαυδιώτισσα και στο σημείο εκείνο συνευρίσκονταν. Κάποτε τους ανακάλυψε ο άντρας της και σκότωσε τον Φετιφέ με μαχαίρι στο ίδιο σημείο.

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.